Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Summit-ul Consiliului Europei privind Romii eurodeputatul Ioan Enciu pledeaza pentru implementarea la nivel local a programelor de integrare

ro

24 Sep, 2011 18:45 887 Marime text

Cu ocazia summitului privind integrarea romilor organizat de Congresul Autoritatilor Locale si Regionale al Consiliului Europei ce a avut loc joi, 22 septembrie la Strasburg, eurodeputatul Ioan Enciu transmis un mesaj prin care a subliniat ca dialogul structurat dintre autoritatile locale, organizatiile non-guvernamentale si comunitatile de romi reprezinta cheia catre succesul integrarii romilor la nivel European.

Astfel, europarlamentarul roman a atras atentia ca "exista deja nenumarate dezbateri, strategii si planuri de actiune pentru romi atat la nivelul statelor membre cat si la nivel european insa rezultatele concrete ale acestora sunt extrem de limitate". In acest context, el a tinut sa precizeze ca pentru a avea un impact real, "politicile de integrare a romilor trebuie sa fie implementate cat mai aproape de acestia, cu participarea lor directa. Nu este acceptabil ca romii sa fie niste simpli spectatori exteriori ai eforturilor de incluziune socio-economica ce le sunt destinate ci trebuie devina actori implicati in mod direct in programele si proiectele de integrare". De asemenea, Ioan Enciu a subliniat ca "autoritatile locale trebuie sa aiba un rol central in implementarea programelor destinate romilor intrucat acestea detin deja o cunoastere reala a problemelor acestora si o vasta experienta in gestionarea programelor sociale si de integrare".

Propunerile europarlamentarului roman au fost sustinute de majoritatea participantilor prezenti. Astfel, Vice-presedinta Comisiei Europene, Viviane Reding a sustinut ca "este importanta construirea increderii reciproce in interiorul comunitatilor si realizarea unui dialog permanent intre autoritatile locale si societatea civila reprezentand romii." In aceeasi ordine de idei, Keith Whitmore, Presedintele Congresului a subliniat ca "ameliorarea situatiei romilor este responsabilitatea tuturor insa acest proces trebuie sa porneasca de la autoritatile locale", el sustinand totodata crearea unei aliante europene a autoritatilor locale si regionale pentru integrarea romilor.

Conferinta la nivel inalt organizata de Consiliul Europei a avut scopul de a gasi solutii pentru problemele cu care se confrunta minoritatea roma in Europa, la aceasta participand lideri politici locali, nationali si europeni dar si organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai comunitatilor de romi. Concluziile dezbaterilor prezentate intr-o Rezolute comuna recunosc rolul central al autoritatilor locale in procesul de integrare a romilor, subliniind ca prioritatile majore in acest domeniu trebuie sa fie ameliorarea accesului la sanatate, educatie, munca si locuinte pentru membrii acestei comunitati.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii