Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Severin despre palierele relatiei UE-Rusia "Un Parteneriat de modernizare, unul pentru OMC, o Comunitate Energetica"

ro

16 Jun, 2010 21:23 792 Marime text

Vicepreşedintele în materie de politică externă al social-democraţilor din Parlamentului European (S&D), Adrian Severin, a declarat, miercuri, în plenul PE, că, în ceea ce priveşte relaţiile strategice UE-Rusia trebuie avute în vedere acţiuni pe următoarele niveluri: un Parteneriat (economic) pentru Modernizare, un Parteneriat pentru aderarea (Rusiei) la Organizaţia Mondială a Comerţului, respectiv o Comunitate Energetică. Declaraţia a fost făcută în cadrul declaraţiilor Consiliului UE şi Comisiei Europene privind "Concluziile Summitului UE-Rusia". Severin este raportorul Parlamentului European privind relaţiile UE-Rusia.

"Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia au un specific strategic puternic, fiind caracterizate nu numai de interesele noastre economice, dar şi de obiectivul unei cooperări apropiate în diverse domenii pe scena internaţională. Din punct de vedere geografic, Rusia este şi va rămâne cel mai apropiat vecin al Uniunii Europene, continuând să joace un rol protagonist în spaţiul Euro-Asiatic dar şi în cel Euro-Atlantic", a afirmat eurodeputatul PSD.

"S-ar putea menţiona de asemenea şi aspectele complementare ale relaţiei UE-Rusia, dintre nevoi şi resurse, dar şi despre coincidenţa sau convergenţa anumitor obiective cu relevanţă globală. Trebuie să înţelegem că o Rusie instabilă, vulnerabilă şi frământată pe plan intern constituie o provocare pentru UE, în timp ce contrariul reprezintă stabilitatea pentru noi. Sper ca şi Rusia să înţeleagă că o vecinătate stabilă este preferabilă pentru securitatea ei şi nu invers", a adăugat el.

În viziunea lui Adrian Severin, "cadrul relaţiilor strategice UE-Rusia ar trebui să aibă în vedere acţiuni pe următoarele niveluri: un Parteneriat pentru Modernizare care ar contribui la crearea încrederii, interdependenţei şi convergenţei cu Rusia în arii extinse de interes comun; un Parteneriat pentru aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului prin care Rusia să beneficieze de poarta de facilitare a UE în vederea integrării sale în OMC; o Comunitate Energetică este de asemenea importantă şi ar trebui să ia forma unui instrument trilateral de cooperare incluzând ţările de tranzit".

"Trebuie să dialogăm, poate într-un format trilateral împreună cu Statele Unite ale Americii, despre actualizarea aranjamentelor de securitate europene şi globale, astfel încât să stabilim un Mecanism Global de Echilibru, prin delegare de putere şi subsidiaritate, în care chestiunea drepturilor omului să fie abordată din perspectiva corectă. Trebuie să evităm folosirea dialogului privind drepturile omului ca un instrument geopolitic; trebuie să-l punem la baza unei reale cooperări politice şi interoperabilităţi instituţionale", a conchis el.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii