Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare cu privire la situatia din Republica Moldova-08.04.2009

ro

08 Apr, 2009 17:46 733 Marime text

Comunicat presă

Cristian Buşoi, deputat în Parlamentul European, membru al Biroului Politic Central al PNL, a adresat lui Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate Comună şi doamnei Benita Ferrero - Waldner, Comisarul responsabil de relaţiile externe şi politica europeană de vecinătate, o scrisoare cu privire la situaţia din Republica Moldova.

În scrisoarea transmisă celor doi înalţi oficiali europeni Cristian Buşoi a solicitat ca instituţiile europene să nu accepte frauda electorală din Republica Moldova şi să se implice în găsirea unor modalităţi de rezolvare a situaţiei grave care ameninţă să degenereze în continuare.

„Campania electorală s-a desfăşurat cu mari neregularităţi, opoziţia a fost hărţuită, liderii partidelor de opoziţie nu au avut acces la televiziunea publică, iar instituţiile oficiale ale statului au făcut campanie deschis pentru comuniştii aflaţi la putere. De asemenea, tipărirea a 200.000 de buletine de vot suplimentar faţă de numărul de electori aflaţi pe liste, precum şi numărul foarte mare de votanţi pe listele suplimentare sau de nume care nu mai corespundeau cu realitatea nu sunt decât dovezi foarte clare că voinţa cetăţenilor din Moldova a fost viciată de dorinţa guvernului comunist de a se perpetua la putere. De aceea, oficialii europeni nu trebuie să se grăbească în a declara că alegerile au fost în mare parte corecte şi ar trebui să se implice în a cere autorităţilor electorale din Republica Moldova să trateze cu responsabilitate contestaţiile şi să pună la dispoziţia partidelor din opoziţie listele electorale”, a declarat Cristian Buşoi.

Deputatul în Parlamentul European a arătat că are convingerea fermă că violenţele nu reprezintă o soluţie, protestele ar trebui să fie paşnice, iar protestatarii nu ar trebui să răspundă provocărilor şi nici să comită acte de violenţă. De asemenea, oficialii europeni ar trebui să fie fermi în a cere autorităţilor moldovene să nu folosească forţa împotriva manifestanţilor şi să se implice într-un dialog constructiv cu partidele liberale din opoziţie şi cu societatea civilă pentru a găsi soluţii de detensionare a situaţiei.

„Uniunea Europeană trebuie să susţină în continuare parcursul european al Republicii Moldova, dar nu poate rămâne impasibilă la manifestările de încălcare a drepturilor omului sau la încercarea autorităţilor de a falsifica voinţa cetăţenilor de schimbare şi de transformare a Republicii Moldova într-un stat cu adevărat democratic şi prosper”, a declarat în final Cristian Buşoi.

8 aprilie 2009
Biroul de presă al PNL

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii