Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România are cea mai scăzută rată de absorbţie a fondurilor europene Riscurile pierderii unor sume importante prin realocări şi tăierea finanţărilor este în continuă creştere

ro

21 Mar, 2012 22:55 921 Marime text

Bruxelles, 21 Martie 2012

Conform celor mai recente date privind rata plăţilor efective din fondurile structurale în perioada 2007-2013, România ocupă ultimul loc atât în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene cât şi a plăţilor efective către ţara noastră.

Astfel, pentru Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC), rata plăţilor efective a crescut doar cu aproximativ 5% din august 2010 până în prezent, însă aceasta nu depăşeşte 16,9% din totalul de 15 miliarde de euro disponibili pentru România în perioada 2007-2013. Contrar declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, rata plăţilor a crescut uşor cu 1,5%, odată cu plecarea Elenei Udrea de la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar pe toata durata mandatului fostului ministru, România a avut cea mai slabă absorbţie din întreaga Uniune Europeană.

Şi în cazul Fondului Social European (FSE), România este pe ultimul loc în rândul statelor Uniunii Europene, cu o creştere a ratei plăţilor de doar 5,4% din august 2010 până în prezent. Astfel, din totalul de 3.68 miliarde euro, România a reuşit să absoarbă doar 18,6%. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a decis în luna februarie sistarea plăţilor pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), program finanţat prin FSE, astfel încât, rata absorbţiei va stagna în toată această perioadă cu consecinţe grave pentru viitoarele alocări bugetare de la Uniunea Europeană.

„Am subliniat încă din anul 2008 nevoia unei strategii coerente şi aplicarea unor măsuri urgente pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă în absorbţia fondurilor europene. Însă, dacă membrii opoziţiei pot fi acuzaţi de partizanat, iată cum în zilele trecute, atât Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, cât şi Comisarul pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, au atras atenţia asupra rezultatului dezastruos pe care incompetenţa guvernării PDL l-a generat în gradul de absorbţie. Iar dacă acest lucru nu era de ajuns, există discuţii la Bruxelles conform cărora grupul ţărilor care contribuie net la bugetul Uniunii vor reducerea finanţărilor în perioada 2014-2020 pentru ţări codaşe în absorbţia fondurilor" a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

„Datele privind plăţile efective către România contrazic discursul public al PDL, conform căruia, absorbţia fondurilor europene a fost şi este o prioritate. În cel mai bun caz au avut prioritate proiectele dedicate membrilor PDL şi afinilor acestora, aşa cum auditul Comisiei Europene a relevat în ultima perioadă" a mai declarat Victor Boştinaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii