Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reforma politicii agricole a Uniunii Europene trebuie să susţină biodiversitatea

ro

21 Apr, 2012 00:10 819 Marime text
Conservarea şi refacerea ecosistemelor afectate trebuie să devină o prioritate politică centrală, consideră Parlamentul European printr-o rezoluţie adoptată vineri. întrucât Uniunea Europeană nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul global privind biodiversitatea pentru 2010, conservarea biodiversităţii ar trebui acum să fie integrată cu prioritate în politici europene-cheie. Subvenţiile cu efect negativ asupra mediului trebuie identificate şi eliminate până în anul 2010, se arată în document.

Deputaţii europeni subliniază faptul că studii recente au arătat o pierdere constantă a biodiversităţii in Uniunea Europeana, fapt care "duce la costuri economice devastatoare pentru societate, costuri care până acum nu au fost suficient luate în calcul nici în politicile economice, nici în alte politici ale UE.

Rezoluţia, adoptată cu 414 voturi pentru, 55 împotrivă şi 64 abţineri, este o urmare la Strategia pentru 2020 a Uniunii Europene privind biodiversitatea, aşa cum a fost prevăzută de Comisia Europeană în mai 2011.

"Tot ce ne oferă natura, precum apa curată, aerul curat, solurile fertile, hrana nu sunt numai cruciale pentru viaţa omului, ci reprezintă, în acelaşi timp, o valoare economică imensă. Conform estimărilor economiştilor, pierdem anual 3% din PIB prin pierderea biodiversităţii. Acest fapt costă Uniunea Europeană 450 miliarde euro anual. în comparaţie cu aceste cifre, investirea sumei de 5,8 miliarde euro anual pentru Natura 2000 este o afacere!" a declarat raportorul Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL).

"Cheia reală a acestei probleme nu este această nouă strategie ci, mai degrabă, viitoarele reforme ale politicilor agricole comune şi pescuitului, precum şi cadrul financiar multianual", se menţionează în rezoluţie, adăugându-se faptul că următorul cadrul financiar multianual (2014 - 2020) va trebui să aloce cel puţin 1% din resurse pentru protecţia mediului.

Redirecţionare politicii agricole comune (PAC)
Deputaţii europeni subliniază faptul că Politica Agricolă Comună (PAC) este un instrument nu numai pentru producţia de hrană şi dezvoltare rurală, ci şi pentru conservarea biodiversităţii. Aceştia regretă faptul că măsurile pentru protecţia mediului din cadrul PAC "nu au reuşit până acum să oprească declinul general al biodiversităţii".

Politica Agricolă Comună ar trebui redirecţionată pentru compensarea fermierilor pentru furnizarea de bunuri publice "deoarece, in prezent, piaţa nu reuşeşte să integreze valoarea economică a bunurilor publice pe care agricultura le poate produce" au adăugat aceştia.

UE ar trebui să identifice subvenţiile care prejudiciază biodiversitatea
Plăţile PAC, inclusiv cele făcute din 2014 ar trebui "susţinute de reguli stricte privind conformitatea încrucişată ("cross-compliance rules", desemnarea standardelor sau condiţiilor pe care trebuie să le urmeze sau să le atingă fermierii pentru a fi eligibili pentru subvenţii), menite să contribuie la păstrarea biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemelor", acoperind legislaţia referitoare la păsări şi habitaturi, apă, pesticide şi biocide, menţionează deputaţii europeni.

Inspectarea practicilor agricole ar trebui întărită pentru a preveni pierderea biodiversităţii. "Toate subvenţiile existente care prejudiciază mediul" ar trebui identificate şi eliminate până în 2020" adaugă documentul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii