Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rapoartele de ţară - fYROM, Muntenegru şi Bosnia & Herţegovina în 2013

ro

06 Feb, 2014 18:08 1525 Marime text
Liderii UE trebuie să arate mai mult angajament faţă de Bosnia şi Herţegovina, să stabilească o dată pentru începerea negocierilor de aderare cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi să continue discuţiile cu Muntenegru, cu condiţia continuării reformelor, se arată în rezoluţiile adoptate de Parlament joi.

Nevoie de mai mult angajament pentru Bosnia şi Herţegovina

Deputaţii sunt foarte îngrijoraţi de lipsa continuă de viziune a liderilor politici ai celor trei comunităţi etnice din ţară. Ei subliniază că reforma constituţională, care ar trebui să simplifice arhitectura instituţională complexă şi ineficientă rezultată din Acordul de la Dayton, rămâne vitală pentru transformarea ţării într-un stat eficient şi funcţional. Deputaţii cer liderilor UE să arate mai mult interes şi mai mult angajament personal faţă de această ţară.

“Pentru a face progrese pe drumul către UE, liderii politici din Bosnia şi Herţegovina au nevoie de metode de cooperare şi progres pe drumul reformei. Un alt element important pentru viitorul european al ţării este amendarea constituţiei pentru adoptarea sentinţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Sejdic-Finci privind discriminarea minorităţilor," a spus raportorul, Doris Pack (PPE, DE).

Data de începere a negocierilor cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

Deputaţii cer din nou Consiliului să stabilească o dată pentru începerea negocierilor de aderare cu Skopje, subliniind că alte întârzieri ar putea fi riscante la adresa stabilităţii regionale. Ei spun că ar trebuie să fie discutate problemele reciproce, preferabil înainte de începerea negocierilor, şi cer rezultate mai concrete în relaţiile dintre Atena, Sofia şi Skopje. Deputaţii spun că asigurarea libertăţii de expresie este o provocare vitală pentru ţară şi că Skopje trebuie să garanteze această libertate.

Richard Howitt (S&D, UK), raportorul pentru această ţară, a spus: "Apelul meu către Atena este să folosească preşedinţia UE pentru a găsi o cale de progres cu Skopje pentru a depăşi obstacolul. Sper ca prin apelul făcut la Comisia Europeană să i se acorde ţării "statutul de economie funcţională de piaţă" raportul meu va aduce o contribuţie acolo unde orice contribuţie este urgent necesară".

Nevoia de progres rapid în negocierile cu Muntenegru

Deputaţii doresc progrese rapide în negocierile de aderare cu Podgorica, cu condiţia ca reformele să continue. Cu toate acestea, ei sunt foarte îngrijoraţi de intimidări, atacuri şi ameninţări la adresa jurnaliştilor şi cer mai multe eforturi de combatere a corupţiei şi a crimei organizate. Încrederea publică în sistemul electoral şi în structurile democratice trebuie să fie îmbunătăţită, mai spun ei.

Charles Tannock (ECR, UK), raportorul pentru Muntenegru, a spus: "Consider că majoritatea largă în favoarea raportului de ţară privind Muntenegru reprezintă un vot de încredere în această ţară. Deşi mai sunt unele provocări cheie, trebuie să continuăm să lucrăm cu partenerii noştri muntenegreni pentru a ne asigura că ţara menţine nivelul impresionant de progres şi că implementează reformele necesare pentru aderarea la UE pe care o merită".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii