Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Mănescu "Solicit demisia Elenei Udrea din funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale pentru sfidarea Parlamentului European!"

ro

12 Apr, 2011 22:31 937 Marime text
Ramona Mănescu, coordonatoarea liberalilor europeni în Comisia pentru Dezvoltare Regională a PE, consideră că România a fost pusă, din nou, într-o situaţie extrem de jenantă din cauza indiferentei guvernului României în relaţia cu instituţiile europene.

"Doamna ministru, Elena Udrea, nu a binevoit să vină, astăzi, în faţa Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, deşi a fost invitată special, pentru a prezenta strategia guvernului Boc în vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene, capitol la care România este codaşă. Alături de colegii mei din Comisia REGI am aflat cu stupoare că, deşi doamna Udrea este la Bruxelles, a ales să nu participe la această dezbatere, sfidând astfel Parlamentul European.

A venit in schimb domnul Răzvan Murgeanu care ne-a pus, pentru a doua oară astăzi, într-o poziţie delicată prin prestaţia lamentabilă pe care domnia sa a avut-o. Mai mulţi dintre colegii mei s-au plâns, în intervenţiile lor, că nu au înţeles nimic din prezentarea domnului secretar de stat şi implicit din măsurile "aşa zise urgente" la care guvernul susţine că lucrează pentru ca România să absoarbă cât mai mulţi bani europeni.

În consecinţă, cred că demisia doamnei ministru Udrea ar reprezenta un minim gest de demnitate."

Comisia REGI a dezbătut, astăzi, raportul privind vizita unei delegaţii PE în România, vizita ce a avut loc anul trecut în luna noiembrie. La dezbatere a fost invitată să participe Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru a prezenta situaţia reală a României la capitolul privind absorbţia fondurilor europene.

Coordonatoarea liberalilor, Ramona Mănescuîmpreună cu coordonatoarea socialiştilor, Constanze Krehll, dar şi cuLambert van Nistelrooij, coordonatorul PPE înComisia REGI,i-au cerut secretarului de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale răspunsuri concrete legate de Planul Naţional de Acţiune pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene. În intervenţia sa, Ramona Mănescu a atras atenţia că reacţia autorităţilor române va determina viitorul politicii de coeziune la nivelul Uniunii Europene:

"Aşa cum era de aşteptat, reprezentanţii Comisiei REGI au solicitat să primească acest plan pentru a se asigura, alături de Comisia Europeană, că România va lua masurile care se impun în vederea accesării fondurilor europene rămase. Deşi, în cadrul dezbaterii, secretarul de stat , Răzvan Murgeanu, ne-a asigurat că vom primi documentul la finalul reuniunii, acest lucru nu s-a întâmplat, susţinând că deocamdată planul nu este finalizat.

În prezent, discutăm bugetul aferent următoarei perioade de programare, 2014-2020, şi, aşa cum este de aşteptat, performanţa fiecărui stat membru şi rata absorbţiei vor fi criterii hotărâtoare. În momentul de faţă, eşecul României în acest domeniu reprezintă principalul argument pentru eurosceptici şi pentru cei care sunt împotriva alocării aceleiaşi sume de la bugetul european pentru politica de coeziune. România are de pierdut, noi toţi avem de pierdut, întreaga politică de coeziune este afectată şi guvernul României este responsabil de aceasta situaţie."

NOTA: România ar fi trebuit să trimită la Bruxelles încă din luna februarie Planul Naţional de Acţiune în privinţa absorbţiei fondurilor europene, însă autorităţile române au anunţat că documentul va ajunge la Comisia Europeana abia la sfârşitul acestei săptămâni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii