Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezentarea programului de lucru si a prioritatilor presedintiei cehe 14.01.2009

ro

14 Jan, 2009 19:48 586 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ de la Parlamentul European

Prezentarea programului de lucru şi a priorităţilor preşedinţiei cehe

În cadrul dezbaterii prioritară din 14 ianuarie 2009, premierul ceh, Mirek Topolanek, a prezentat în faţa Parlamentului European priorităţile preşedinţiei cehe, care se află sub motto-ul "Europa fără frontiere" şi "Economie, Energie şi Europa în lume." Subiecte precum situaţia din Gaza, criza privind furnizarea de gaze de către Rusia, criza economică şi Tratatul de la Lisabona au fost dezbătute în plen.

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a trecut în revistă transformarea Republicii Cehe de la comunism la calitatea de stat membru al Uniunii Europene. El a subliniat că Republica Cehă este al doilea stat membru care asigură preşedinţia UE, după Slovenia, dintre statele care au aderat în 2004. Preşedintele al-a asigurat pe premierul ceh de sprijinul Parlamentului European.

Prim-ministrul Republicii Cehe, Mirek Topolanek, a menţionat că preşedinţia cehă a UE are loc într-un an importat din mai multe puncte de vedere: în 2009 se împlinesc cinci ani de la cea mai mare rundă de extindere a UE şi 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier. În urmă cu 30 ani au avut loc primele alegeri pentru Parlamentului European. De asemenea, în acest an se marchează 60 ani de la înfiinţarea NATO. Anul curent prezintă si anumite provocări pentru Uniune şi anume rezolvarea chestiunilor instituţionale şi recentele dezvoltări pe scena internaţională precum escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu şi problematica securităţii energetice.

Motto-ul preşedinţiei cehe "Europa fără frontiere" poate fi completat cu subtitlu "O Europă a regulilor." Această viziune dobândeşte o nouă importanţă luând în considerare situaţia politică şi economică actuală.

În ceea ce priveşte barierele interne din carul UE, premierul ceh a declarat că preşedinţia actuală are ca prioritate înlăturarea ultimelor obstacole în vederea exercitării depline a celor patru libertăţi fundamentale. "Eliminarea barierelor interne merge mână în mână cu protecţia împotriva activităţilor ilegale care pot periclita siguranţa şi interesele europenilor", a subliniat demnitarul ceh, referindu-se în special la domenii precum proprietatea intelectuală şi migraţia ilegală.

Mirek Topolanek a ţinut să sublinieze realizările deja obţinute de către preşedinţia cehă în cele două săptămâni de la preluarea acesteia: rezolvarea problemei complicate cu furnizarea de gaze de către Rusia prin negocierea unui acord între ambele părţi şi conducerea unei delegaţii în Orientul Mijlociu.

Economie, Energie şi Europa în lume (3 E)

Economie

Preşedinţia cehă se va angaja pentru implementarea concluziilor înscrise în Declaraţia summit-ului G20 din noiembrie 2008 şi a concluziilor Consiliului European din decembrie 2008. Condiţia principală este prevenirea reglementării excesive, evitarea protecţionismului şi revizuirea cadrului legislativ  existent.

În perioada următoare implementarea Planului European de Redresare Economică va fi prioritară, preşedinţia exprimându-se pentru includerea planului în cadrul Strategiei Lisabona.

Pe lângă utilizarea instrumentelor pe termen scurt menite să revigoreze economiile europene, trebuie avute în vedre şi reformele structurale, un exemplu important fiind reforma Politicii Agricole Comune (PAC): crearea unor condiţii egale pentru toate statele membre UE în ceea ce priveşte plăţile directe şi înlăturarea disparităţilor istorice, respectând în acelaşi timp diversitatea agriculturilor din fiecare stat membru.

În domeniul comerţului internaţional, preşedinţia se va concentra asupra revigorării negocierilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, acordându-e o importanţă deosebită încheieri cu succes a Agendei de Dezvoltare de la Doha.

Energie

Potrivit premierului ceh, preşedinţia va continua eforturile pentru asigurarea de energie sigură, competitivă şi durabilă pentru Europa. În domeniul securităţii energetice, au fost identificate trei aspecte prioritare:

- finalizarea celei de-a doua analize strategice a situaţiei energetice

- completarea directivei privind menţinerea de stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere (o creştere de la 90zile la 120 zile);

- revizuirea Reţelelor Transeuropene de Energie (RTE / TENs-E);

- îmbunătăţirea infrastructurii pe teritoriile statelor membre, inclusiv conecţiunile transfrontaliere.

Diversificarea aprovizionării cu energie şi a rutelor de transport, inclusiv construirea gazoductului Nabucco sunt chestiuni de importanţă majoră. În egală măsură, trebuie depuse eforturi pentru diversificarea mix-ului energetic, inclusiv "reabilitarea atomului şi investiţii în noi tehnologii.", a mai declarat premierul ceh.

Un exemplu pentru asigurarea în practică a securităţii energetice este acordul asupra creării unui mecanism de monitorizare pentru transportul de gaz natural din Rusia, obiectivul fiind restabilirea încrederii între Federaţia Rusă şi Ucraina.

În domeniul Pieţii Interne, sunt necesare eforturi pentru o coordonare mai eficientă a operatorilor sistemelor de transport, în vederea creării unei pieţei interne a electricităţii. Ca prioritate legislativă este menţionată concluderea celui de-al treilea pachet privind piaţa internă a energie, şi revizuirea a două directive şi a două regulamente, a căror obiectiv este liberalizarea pieţei electricităţi şi a gazelor.

Europa pe scena internaţională

Escaladarea tensiunilor dintre Israel şi Hamas solicită nu numai o abordare activă din partea UE, cu şi o coordonare cu cei mai importanţi actori globali şi regionali. pacea este doar posibilă dacă Palestina va fi un stat funcţional,  de sine stătător care are capacitatea de a garanta statul de drept şi securitatea statelor învecinate.

Prioritatea preşedinţiei va continua să fie Parteneriatul Estic. Criza georgiană a reliefat importanţa deţinerii unei strategii UE pentru această regiune. "Dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate, sub forma unei cooperări consolidate cu ţările din regiune, în special Ucraina, precum şi cu statele din Caucaz şi regiunea caspică are nu numai o importanţă morală, ci şi una practică.

Având în vedere că Europa nu poate să îşi exercite în mod eficient rolul de actor global fără existenţa unei relaţii transatlantice solide, preşedinţia cehă se va concentra asupra unui dialog susţinut cu Statele Unite.

Domnul Topolanek a concluzionat că cehii se află în mijlocul continentului european, unde multe influenţe converg. "Ne aflăm la răscrucea curentelor spirituale şi este misiunea noastră să mediem, în special între est şi vest."

Comisia Europeană

Cu privire la alegerile europene din iunie 2009, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barrosso, a declarat "Trebuie să le arătăm europenilor de ce vor juca un rol important prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European."

Referindu-se la problema aprovizionării cu gaz, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barrosso, a catalogat siutaţia actuala "inacceptabilă şi incredibilă", deoarece aprovizionarea încă nu a fost iniţiată în ciuda faptului că acordul a fost semnat cu două zile în urmă. El a adăugat "Comisia doreşte să transmită un semnal clar Moscovei şi Kievului. Dacă acordul nu este respectat, Comisia va recomanda companiilor să dea în judecată furnizorii. Statelor membre li se va recomanda să identifice surse alternative. Ne vom da seama în curând dacă este vorba de o problemă tehnică sau de lipsa voinţei politice."

În ceea ce priveşte situaţia economică, chiar dacă aceasta s-a înrăutăţit, nu trebuie sa fim fatalişti, a spus preşedintele Comisiei Europene. Prioritatea absolută rămâne Planul de Redresare Economică convenit între Comisie şi Consiliu. Alocarea a 1,5% din PIB UE "va fi semnificativă, dacă aceşti bani sunt utilizaţi în mod eficient."

Vorbitori din partea grupurilor politice

Liderul grupului politic PPE-DE, Joseph Daul, consideră că temele majore cu care se confruntă preşedinţia cehă - recesiunea economică, criza furnizării cu gaze, şi Orientul Mijlociu - arată că "un front unit este singura atitudine pe care o putem adopta."

Referitor la criza gazelor, el a declarat că "nu putem accepta ca statele membre UE devin ostatice ai acestei dispute" adăugând   că "avem nevoi de o politică energetică pentru a reduce dependenţa."

În ceea ce priveşte conflictul israelo-palestinian, acesta a declarat că "Europa are nevoie de un angajament strategic faţă de această regiune", întrebându-se dacă Europa este pregătită să trimită forţe militare şi mijloace financiare pentru a se ajunge la pace.

În contextul crizei economice, Joseph Daul a solicitat Comisiei şi preşedinţiei cehe să definească reguli pentru operatorii economici, subliniind necesitatea unui sistem mondial de supraveghere a pieţelor.

În numele grupului PSE, Martin Schulz a declarat că "ceea ce vom face în următoarele şase luni este decisiv pentru alegerile europene."

Recunoscând că actuala criză economică nu este "o înfrângere a capitalismului", Martin Schulz consideră că este "o înfrângere a capitaliştilor", dar, din fericire, premierul ceh a recunoscut acest fapt.

În final, liderul socialist a declarat că "suntem puternici doar dacă nu suntem divizaţi", exprimându-şi regretul faţă de punctele de vedere divergente exprimate de diferiţi lideri europeni cu privire la Gaza şi criza energetică. Tratatul de la Lisabona oferă o bună bază pentru crearea "acestui front comun."

Graham Watson, în numele grupului ALDE, a urat succes preşedinţiei cehe, declarând că "reţeta dumneavoastră fi contestată." El a solicitat terminarea "dependenţei energetice ombilicale a UE." Cu privire la redeschiderea unor reactoare nucleare în Europa de Est, Graham Watson a comparat aceste acţiuni cu  "un film al fraţilor Marx."

Liderul liberal a cerut clarificări premierului ceh cu privire la amânarea de către Republica ceha a ratificării Tratatului de la Lisabona şi amplasarea scutului antirachetă pe teritoriu european.

Referitor la Gaza, acesta a declarat că va fi imposibil ca Parlamentul Europeană să cadă de acord supra unei poziţii comune dacă se încearcă atribuirea vinei.

Concluzionând, el a citat un proverb ceh, potrivit căruia trebuie să nu te protejezi cu ziduri ci cu ajutorul prietenilor, reamintind că UE "este o Uniune între prieteni egali, parteneri."

Brian Crowley (UEn, Irlanda) a declarat că trebuie stabilite relaţii mai bune între UE şi Statele Unite ale Americi. El a solicitat preşedinţiei cehe să asigure că Uniunea dispune de "o voce clară şi puternică."

El a subliniat importanţa Parteneriatului Estic în contextul interdependenţei energetice şi economice.

Monica Frassoni (Grupul Verzilor, Italia) s-a referit la situaţia din Gaza, solicitând ca UE să încerce să pună capăt bombelor. Ea a criticat programul preşedinţiei cehe, care este marcat de o viziune demodată, declarând "nu cred că sunteţi interesat de politici, legi şi instrumente sociale care să fie în interesul cetăţenilor europeni."

Referitor la imigraţie, aceasta a spus că premierul ceh priveşte imigranţii doar din punct de vedere al securităţii. Ea continuat, declarând că securitatea energetică şi solidaritatea trebuie atinse cu ajutorul unor acţiuni puternice şi concertate.

Miroslav Ransdorf (GUE/NGL, Republica Cehă) consideră că preşedinţia cehă trebuie să se concentreze asupra unei economii sociale, bazată  pe inovare, ceea ce va ajuta Uniunea să găsească o cale de ieşire din criza economică. "Viitorul aparţine celora care sunt capabili de schimbări." El a declarat că "trebuie să construim o Europă care nu va mia suferi de complexe de inferioritate faţă de SUA", salutând în acelaşi timp obiectivele ambiţioase ale preşedinţiei cehe.

În numele grupului IND/DEM, Vladimír Železný, a declarat că în special presa franceză a încercat să ofere o imagine nefavorabilă şi negativă a preşedinţiei cehe, însă aceasta are obiective şi priorităţi rezonabile care îi vor garanta succesul. el a adăugat că cehii "au un preşedintele popular şi competent care se opune Tratatului de la Lisabona."  El a mai spus că preşedinţia va demonstra că o ţară mică poate fi competentă care "poate organiza o preşedinţie fără un PR egoist şi isteric."

Mai multe informaţii:

Programul şi priorităţile preşedinţiei cehe a UE

http://www.eu2009.cz/en/czech-presidency/programme-and-priorities/programme-and-priorities-479/

Contact:

Ioana Bobeş - Redacţia română

E-mail: Redacţia-RO@europarl.europa.eu

Tel: BXL: (32-2) 28 32460

       STR: (33-3) 881 76725

Fax: BXL: (32-2) 28 46901

       STR: (33-3) 881 79984

Mobil: +32 (0) 498 983 983 

Internet: http://www.europarl.europa.eu/news/expert/default_ro.htm

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii