Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti Servicii de ingrijire de calitate pentru grupurile vulnerabile la nivel european

ro

04 Jul, 2013 15:17 771 Marime text
COMUNICAT DE PRESA

Minodora Cliveti: Servicii de ingrijire de calitate pentru grupurile vulnerabile la nivel european

Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a depus o declaratie scrisa ca urmare a dezbaterii din plenul de la Strasbourg cu privire la Impactul crizei economice asupra grupurilor vulnerabile la ingrijire.

S-a constatat faptul ca in mai multe state membre, inegalitatile sunt in continua crestere din cauza inrautatirii situatiei celor mai sarace si mai defavorizate persoane din aceste state. In anul 2011, aproximativ 24,2 % din populatia UE era considerata ca aflandu-se in situatie de risc de saracie sau excluziune sociala.

"Persoanele vulnerabile sunt cele care au un nivel de trai redus, copiii lor au sanse reduse la o educatie buna, este nevoie de mai multa solidaritate la nivel european si de o strategie comuna pentru ajutarea acestora.
Prin amendamentele depuse la acest raport in cadrul comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, consider ca un rol important trebuie sa-l aiba serviciile publice in sanatate, educatie, justitie, apa, locuinte, transport si asistenta in favoarea copiilor si a persoanelor in varsta.
Comisia Europeana si statele membre trebuie sa stabileasca prioritati in vederea eliminarii carentelor si sa furnizeze acces efectiv la serviciile medicale pentru grupurile vulnerabile, inclusiv femeile sarace, migrantii si romii in ceea ce priveste protectia sociala in domeniul sanatatii, garantand disponibilitatea, accesibilitatea ca pret si calitatea ingrijirilor de sanatate, precum si finantarea adecvata in toate regiunile geografice. De asemenea, prestarea de servicii mobile este importanta pentru a aduce serviciile de ingrijire la cei care le solicita, atat in zonele urbane, dar mai ales in cele rurale", a declarat doamna Cliveti.

Sectorul ingrijirilor a fost identificat de Uniunea Europeana ca fiind un domeniu cu potential de crestere in domeniul ocuparii fortei de munca, prin urmare este necesar sa fie imbunatatite remunerarea si formarea tocmai pentru ca acest sector sa devina o optiune atractiva pe planul carierei si imbunatatita calitatea serviciului.

"Lipsa evidenta a lucratorilor in sectorul furnizarii de servicii medicale si de ingrijire, si aici am in vedere si situatia din Romania in domeniul medical, constituie o problema majora in unele state membre. Trebuie sa promovam formarea in domeniul ingrijirii in randul tinerilor, creand astfel locuri de munca atat de necesare acestei categorii de varsta, precum si masuri de formare care pot ajuta ingrijitorii si prestatorii de astfel de servicii sa inteleaga mai bine nevoile celor care beneficiaza de ingrijire", a conchis europarlamentarul roman.





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii