Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Mircea Pascu, prezidand AFET "PE acorda o mare importanta alegerilor din Sudan"

ro

24 Mar, 2010 15:16 1588 Marime text

im-pascu1.jpgBruxelles, 24 martie 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a subliniat marţi, în cadrul reuniunii AFET pe care a prezidat-o, importanţa pe care o acordă Uniunea Europeană în general, şi Parlamentul European în special, alegerilor care urmează să se desfăşoare în Sudan în 11-13 aprilie 2010, inclusiv pentru alegerea preşedintelui Republicii Sudan şi a preşedintelui guvernului Sudanului de Sud.

parlamentul-european2.jpgReuniunea a beneficiat de prezenţa extraordinară a doi marcanţi foşti preşedinţi africani, implicaţi activ în prezent în eforturile de soluţionare diplomatică a crizei din Sudan: Preşedintele Thabo Mbeki, fost preşedinte al Republicii Sud-Africane şi Pierre Buyoya, fostul Preşedinte al Burundi.

Mbeki, care este şi preşedinte al Comisiei de Nivel Înalt pentru Sudan a Uniunii Africane a reiterat că pacea nu poate fi realizată în Sudan dacă indivizii care au comis crime nu vor răspunde în faţa justiţiei. Majoritatea membrilor AFET ş ai Comisiei pentru dezvoltare a PE (DEVE) prezenţi la reuniune au apreciat activitatea desfăşurată de Mbeki şi Buyoya, precum şi recomandările cuprinse în Raportul prezentat recent Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

parlamentul-european_3.jpgIoan Mircea Paşcu a prezidat şi reuniunea organizată de AFET în comun cu DEVE şi Subcomisia pentru Drepturile Omului dedicată schimbului de opinii cu procurorul-sef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Luis Moreno-Ocampo. Europarlamentarul PSD a punctat relevanţa experienţei profesionale a înaltului magistrat pentru activitatea pe care o desfăşoară din 2003 la CPI; Ocampo a condus acuzarea crimelor împotriva umanităţii conduse de junta militară din ţara sa natală, Argentina.

Dezbaterea prezidată de Paşcu a fost centrată asupra modului în care Curtea Penală Internaţională asigură respectarea dreptului internaţional şi a cadrului pentru respectarea drepturilor omului in cazuri complexe cum ar fi situaţia din Darfur (inclusiv emiterea unui mandat de arestare pentru actualul preşedinte al Sudanului), Georgia, Kenya.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii