Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - "Ultimatumul UE privind eliminarea vizelor SUA pentru romani este rezultatul eforturilor din acest mandat europarlamentar"

ro

06 Feb, 2014 14:11 1440 Marime text
Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European, a declarat ca ultimatumul Comisiei Europene pentru eliminarea de catre Statele Unite ale Americii a vizelor impuse cetatenilor romani si din alte patru state ale UE reprezinta cel mai serios avertisment transmis de la Bruxelles, dupa ani de presiuni asupra forului comunitar. "Tarile Uniunii Europene ai caror cetateni au nevoie inca de vize pentru a calatori in SUA - Romania, Bulgaria, Polonia, Croatia si Cipru - trebuie sa notifice pana la finalul acestei saptamani Comisia Europeana in legatura cu situatia vizelor, iar din martie aceste state pot solicita Comisiei ca UE sa analizeze suspendarea exceptarii de vize pentru unele categorii de cetateni americani. In cel mult sase luni, Comisia poate decide intrarea in vigoare a acestei masuri", a declarat europarlamentarul social-democrat.
 
Ioan Enciu a pledat constant in cursul acestui mandat europarlamentar pentru eliminarea vizelor impuse de SUA si Canada pentru romani, atat in cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne si in plenul Parlamentului European, cat si in dialogul direct dintre delegatiile europene si reprezentantii autoritatilor celor doua state nord-americane. "Decizia Comisiei Europene este o victorie a noilor state membre ale UE. Am cerut in ultimii patru ani si jumatate, in repetate randuri, si am recurs la toate demersurile posibile pentru solidarizarea vechilor state membre cu cele care au aderat recent la Uniune, astfel incat toti cetatenii europeni sa se bucure de drepturi egale in relatia cu SUA si Canada. Este o discriminare care trebuie sa inceteze si ma bucur ca am reusit sa determinam Comisia Europeana sa adopte, in sfarsit, o pozitie transanta", a subliniat Ioan Enciu.
 
Europarlamentarul social-democrat a precizat ca Regulamentul care obliga UE la o reactie comuna a fost elaborat pe baza raportului votat pe aceasta tema, in 2012, de Parlamentul European, raport in care Ioan Enciu a impus includerea principiului reciprocitatii in privinta regimului vizelor. "Aceasta presiune din partea Bruxelles-ului ar trebui sa impulsioneze negocierile bilaterale pe aceasta tema, altfel, potrivit prevederilor noului Regulament, Comisia poate decide instituirea de vize pentru cetatenii SUA si ai altor state care nu renunta la vizele pentru toate statele Uniunii in viitoarele sase luni", a mentionat europarlamentarul Ioan Enciu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii