Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - SUA si Canada ar putea elimina vizele pentru cetatenii romani ca urmare a modificarii legislatiei UE in domeniu

ro

26 Apr, 2012 20:42 1106 Marime text

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (LIBE) a aprobat in sedinta sa din 25 aprilie modificarea regulilor europene privind reciprocitatea vizelor in urma unui amendament co-initiat de europarlamentarul roman Ioan Enciu. In urma acestei modificari, Statele Unite si Canada vor avea la dispozitie un termen de 90 de zile pentru a elimina vizele pentru toate statele UE, inclusiv Romania, in caz contrar riscand ca UE sa impuna obligatia de vize pentru cetatenii americani si canadieni in ansamblul statelor membre.

Noile reguli care trebuie sa fie aprobate si de Consiliu pentru a intra in vigoare, prevad ca un un stat membru UE sa poata notifica institutiile europene in cazul in care o tara terta impune, reimpune sau mentine obligatia de vize pentru proprii cetateni prin incalcarea principiului reciprocitatii. In continuare, Comisia Europeana va fi obligata sa inceapa imediat negocierile de ridicare a vizelor cu statul tert respectiv. In cazul in care, in termen de 45 de zile, acestea nu au avut succes, Comisia va avea obligatia de a propune reintroducerea vizelor pentru statul in cauza. In cazul in care, dupa alte 45 de zile, obligatia de vize nu a fost ridicata, propunerea Comisiei va fi considerata adoptata, Uniunea Europeana instituind astfel, la randul sau obligatia de vize pentru statul tert in cauza. Totusi, propunerea Comisiei de reinstituire a vizelor va putea fi respinsa in cazul in care atat Parlamentul European cat si Consiliul s-ar pronunta explicit impotriva acestei masuri.

In prezent, cetatenii a cinci state membre UE, printre care si Romania, au nevoie de o viza de calatorie pentru a intra pe teritoriul SUA sau al Canadei in ciuda faptului ca cele doua state se bucura de libertatea de circulatie in ansamblul Uniunii Europene. In cazul in care modificarea propusa de Parlementul European va fi aprobata si de Consiliu, SUA si Canada vor trebui sa elimine in termen de 90 de zile vizele pentru cele 5 tari europene, in caz contrar riscand ca UE sa reinstituie vizele pentru cele doua tari in ansamblul celor 27 de state membre ale Uniunii.

Initiativa europarlamentarului Ioan Enciu face parte dintr-un efort amplu al acestuia in directia eliminarii obligatiei de vize pentru toti cetatenii europeni care vor sa calatoreasca in SUA si Canada, aceasta fiind o prioritate a mandatului sau. In acest sens, Ioan Enciu a fost la originea a mai multor initiative la nivel european si a intreprins, de asemenea, mai multe vizite oficiale in cele doua state nord americane unde a avut discutii cu inalti oficiali guvernamentali cat si cu membrii ai Parlamentului canadian si ai Congresului american. Eurodeputatul roman se va afla din nou intr-o delegatie oficiala a Parlamentului European care se va deplasa in Canada in perioada 29 aprilie - 3 mai, in cadrul vizitei urmand sa aiba intalniri cu Ministrul federal al imigratiei, cu membrii ai Parlamentului Federal Canadian cat si cu alti oficiali de rang inalt si reprezentanti ai societatii civile. Temele principale de discutii vor fi legate in principal de problematica imigratiei si a vizelor dar si de alte subiecte precum noul Acord Economic si Comercial Comprehensiv UE-Canada (CETA), extractia de petrol din nisipuri bituminoase sau protectia mediului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii