Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:22 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu "Statele UE trebuie sa-si asume obligatii fata de categoriile vulnerabile de solicitanti de azil "

ro

27 Apr, 2010 17:34 975 Marime text

s_d_ioan-enciu.jpgBruxelles, 27 aprilie 2010

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), a participat, luni, la Masa rotundă "Către un Sistem European Comun de Azil", organizată de LIBE şi la care au participat deputaţi europeni, reprezentanţi ai parlamentelor naţionale din Uniunea Europeană şi ai reţelei ODYSSEUS. Enciu a declarat că statele UE trebuie să-şi asume obligaţii faţă de categoriile vulnerabile de solicitanţi de azil şi să dea dovadă de solidaritate cu acele ţări ale Uniunii cu sisteme de azil aflate sub presiune.

"Vorbind despre categoria vulnerabilă a solicitanţilor de azil, trebuie reamintit că aceasta include, pe lângă minorii neînsoţiţi, persoane cu dizabilităţi, persoane de vârstă înaintată, femeile însărcinate, părinţi singuri cu copii minori, persoane care au fost torturate, victime a unor violenţe fizice şi psihice şi altele", a declarat deputatul european.

Enciu susţine că identificarea adevăraţilor exponenţi ai acestei categorii de solicitanţi de azil trebuie să reprezinte una din principalele preocupările ale Statelor Membre în general şi ale instituţiilor UE în particular.. "Practica ne arată că tehnicile folosite de către Statele Membre în acest sens sunt diferite şi, din păcate, puţine sunt cazurile care pot fi aduse ca exemplu pozitiv de implementare a acestor prevederi. Mai mult chiar, diverse studii efectuate până în prezent ne demonstrează că unele state membre se preocupă doar de două-trei sau chiar de o singura categorie din cele enumerate mai sus, în special de copiii neînsoţiţi", a afirmat el.

Pe de altă parte, consideră eurodeputatul, nu poate fi trecut cu vederea faptul că, în noua propunere de Directiva "privind standardele minime cu privire la procedurile din statele membre de acordare şi retragere a protecţiei internaţionale", în articolele 20 si 21, atenţia principală este acordată minorilor neînsoţiţi, celelalte categorii nefiind specificate.

"Cred că este necesar să abordăm şi această problemă prin prisma unei viziuni comune şi să elaborăm criterii adecvate pentru a o soluţiona. Fiecare Stat Membru trebuie să-şi asume obligaţii faţă de categoriile vulnerabile de solicitanţi de azil şi să dea dovadă de solidaritate, mai ales cu acele ţări UE în cazul cărora sistemele de azil sunt sub presiune, chiar dacă acest lucru rămâne voluntar, neputând fi forţat", a conchis Ioan Enciu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii