Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - “Eliminarea vizelor pentru Republica Moldova - un semnal puternic al UE față de vecinătatea estică, in contextul crizei ucrainene"

ro

27 Feb, 2014 12:12 820 Marime text
Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din cadrul Parlamentului European, a subliniat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, ca decizia de azi privind eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova are o semnificație majora in contextul evoluțiilor din vecinătatea estica a UE.
In cadrul dezbaterii consacrate politicii UE in materie de vize, europarlamentarul roman a pledat pentru solidaritatea activa a tarilor UE in vederea integrării României si Bulgariei in Spațiul Schengen si pentru a determina SUA si Canada sa anuleze obligativitatea vizelor pentru cetățenii romani.
"In noul context geopolitic pe cale de definire, devine imperios necesara o politica in materie de vize comuna, coerenta si corecta. Iar aceasta înseamnă, înainte de toate, integrarea României si Bulgariei in Spațiul Schengen, pentru a pune capăt unei divizări injuste si frustrante in interiorul Uniunii", a declarat Ioan Enciu.
Europarlamentarul PSD a atras atenția asupra faptului ca preocuparea pentru armonizarea politicii in materie de vize trebuie sa vizeze aplicarea principiului reciprocității in relațiile cu tarile terțe care mențin obligativitatea vizelor pentru unele state membre ale Uniunii. "Mă refer in special la SUA si la Canada, cazuri in care ne confruntam cu riscul permanentizării actualului blocaj. Salut implicarea Comisiei pentru impulsionarea dialogului privind un regim al vizelor reciproc avantajos si o încurajez sa aibă, in continuare, o abordare mai curajoasa si mai ferma", a precizat euro-deputatul social-democrat.
Referitor la votul de azi al Parlamentului European privind eliminarea vizelor UE pentru Republica Moldova, Ioan Enciu a declarat ca Uniunea Europeana transmite un semnal puternic vecinătății sale estice. "Propunerea Comisiei Europene de a transfera Republica Moldova de pe lista negativa pe cea pozitiva in domeniul vizelor recunoaște progresele realizate de autoritățile de la Chișinău in ultimii trei ani si jumătate. Republica Moldova este prima tara a Parteneriatului Estic care îndeplinește toate condițiile privind liberalizarea vizelor. După parafarea Acordului de Asociere, cetățenii moldoveni se vor bucura in curând de avantajele unui drept fundamental al proiectului european: libera circulație", a declarat europarlamentarul Ioan Enciu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii