Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IM Pascu "UE trebuie sa fie mai hotarata in acțiuni daca e cu adevarat interesata de Caucazul de Sud"

ro

20 May, 2010 15:24 1380 Marime text

s_d_mircea-pascu.jpgStrasbourg, 20 mai 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat, joi, în plenul PE, că Uniunea Europeană trebuie să fie mai hotărâtă în acțiuni -chiar dacă acest lucru implică supărarea altora- dacă este cu adevărat interesată în a folosi la maxim potențialul zonei, de importanță strategică și energetică, a Caucazului de Sud. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii raportului Kirilov privind Caucazul de Sud.

"Astăzi dezbatem un raport foarte important și bine realizat privind o zonă importantă din vecinătatea Uniunii Europene: Caucazul de Sud. Zona motivează perfect recomandările generale ale Strategiei de securitate ale UE: este strategic poziționată între alte zone de înaltă relevanță pentru noi, și anume Asia Centrală și Marea Neagră, oferind acces direct către țările bogate din regiunea Golfului, necesitând astfel întreaga noastră atenție și o acțiune hotărâtă", a afirmat europarlamentarul PSD.

Mai mult, consideră deputatul european, pe lângă permiterea transportului de petrol și gaz caucazian spre Uniunea Europeană, această zonă are propriile sale rezerve semnificative de care UE are nevoie. Totuși, afirmă el, "tocmai pentru că este relevantă din punct de vedere strategic și energetic, zona este supusă puternicei concurențe între puterile străine, care îi exploatează diviziunile interne și conflictele, fie ele 'înghețate' sau ' dezghețate'".

"Dacă Uniunea Europeană este cu adevărat interesată în a folosi la maxim potențialul Caucazului de Sud, atunci trebuie să acționeze împreună, ca un tot -mai degrabă decât individual-, și să fie mai hotărâtă în acțiuni, chiar dacă acest lucru implică supărarea altora. Iar pentru asta avem nevoie de o strategie articulată", a conchis Pașcu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii