Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IM Pascu "Trebuie sa informam constant opinia publica din statele UE asupra implicatiilor pirateriei"

ro

11 Jun, 2010 16:51 1411 Marime text

imp.jpgVicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a PE (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat, joi, la conferinţa "O abordare cuprinzătoare a Uniunii Europene împotriva pirateriei", că o soluţie pe termen lung pentru combaterea pirateriei maritime trebuie să abordeze problemele critice de pe continentul african. Paşcu a fost moderatorul panelului vizând perspectiva PE asupra acestei tematici, panel care a reunit reprezentanţi marcanţi ai Comisiilor de politică externă, pescuit (preşedinte), securitate şi apărare (vice-preşedinte), buget (vice-preşedinte).

"Felicit Preşedinţia Spaniolă pentru succesele realizate în promovarea unei abordări cuprinzătoare a Uniunii Europene în lupta împotriva pirateriei. Cred că PE poate contribui şi mai substanţial la o abordare cuprinzătoare a UE împotriva pirateriei maritime, având în vedere noile sale responsabilităţi în domeniul politicii externe, stabilite de Tratatul de la Lisabona", a declarat europarlamentarul PSD.

În viziunea eurodeputatului, "o soluţie pe termen lung pentru combaterea pirateriei maritime trebuie să abordeze problemele critice de pe continentul african. Ne vom focaliza asupra provocărilor la care trebuie să răspundă Somalia ca stat eşuat, dar şi asupra ameninţărilor la adresa securităţii internaţionale care sunt generate în acest stat şi în regiune".

"Este clar că problema pirateriei are foarte multe faţete. Nu vom avea succes dacă nu vom acţiona complementar. Avem nevoie de o perspectivă cuprinzătoare care să includă atât cooperarea dintre instituţii - Parlament, Consiliu, Comisie şi statele membre cât şi şi din interiorul acestor actori care participă la eforturilor anti-piraterie", a afirmat Paşcu.

imp_fundal.jpgPotrivit deputatului european, "Dezbaterile noastre au evidenţiat o serie de elemente cheie pentru abordarea viitoare a Uniunii: necesitatea distrugerii reţelelor globale prin care se finanţează şi sprijină pirateria din Somalia si a corelării de la bun început a sistemului general oferit de operaţiunea ATALANTA şi sistemele proprii de securitate pe care unele state le introduc în zonă pentru protejarea căilor de comunicaţie maritimă".

"Forţele noastre au acumulat deja o semnificativă experienţă operaţională în ATALANTA şi este momentul să trecem în revistă lecţiile învăţate, să vedem ce trebuie continuat ţi unde se impun schimbări, pentru a îmbunătăţi astfel performanţa noastră. (...) Trebuie să informăm constant opinia publică din statele noastre asupra implicaţiilor pirateriei, precum şi acţiunile de raspuns ale Uniunii Europene şi ale comunităţii internaţionale. Comunicarea cu publicul este esenţială pentru menţinerea sprijinului popular, necesar pentru asigurarea în continuare a fondurilor pentru realizarea obiectivelor Uniunii", a conchis el.

Conferinţa a fost organizată de Preşedinţia Spaniolă a Uniunii Europene şi a reunit delegaţi de înalt nivel din toate cele trei instituţii cu responsabilităţi în lupta împotriva pirateriei: Parlamentul European, Consiliul UE, Comisia Europeană, ofiţeri -inclusiv comandantul operaţiunii Atalanta- şi reprezentanţi ai altor organizaţii internaţionale. Evenimentul a fost deschis de ministrul spaniol al apărării, doamna Carme Chacon Piqueras.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii