Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IM Pascu "Exista o tensiune intre natura nationala a deciziilor de securitate si aparare si rolul PE in PESA"

ro

05 May, 2010 18:40 1146 Marime text

s_d_mircea-pascu.jpgBruxelles, 5 mai 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a declarat, marți, că există încă o tensiune între natura deciziilor în domeniul securității și apărării, care rămâne în responsabilitatea națională a statelor membre și deci și a parlamentelor naționale, și rolul PE ca parte a cadrului instituțional comun pentru Politica Europeană de Securitate și Apărare (PESA). Deputatul european a propus, în acest context, ca viitorul cadru de cooperare interparlamentară dintre PE și parlamentele naționale să permită organizarea de reuniuni ad-hoc pentru dezbaterea problemelor urgente. Declarația lui Pașcu a avut loc în cadrul reuniunii comune AFET-SEDE (SEDE este Subcomisia de securitate și apărare a PE) în care a avut loc schimb de opinii privind "controlul parlamentar al PESA în perioada post-UEO ".

"Relația de cooperare dintre PE și parlamentele naționale este necesară și trebuie respectate prevederile stabilite de Tratatul de la Lisabona în domeniu. Parlamentul European are un rol sporit și important în asigurarea controlului parlamentar asupra Politicii Comune Europene de Securitate și Apărare. Evaluarea opțiunilor de cooperare cu parlamentele naționale trebuie făcută pornind de la principiile democratice. Trebuie să fim însă realiști și clari și să pornim de la aspectele concrete ale relației actuale", a declarat europarlamentarul PSD.

În viziunea lui Pașcu, există încă o tensiune între natura deciziilor în domeniul securității și apărării, care rămâne în responsabilitatea națională a statelor membre și deci și a parlamentelor naționale, și rolul PE ca parte a cadrului instituțional comun pentru PESA.

"Parlamentele naționale sunt din ce în ce mai mult responsabile de aprobarea contribuției naționale pentru operațiuni multinaționale. Parlamentul European asigură coerența si perspectiva generală asupra operațiunilor. In condițiile în care operațiunile pe care le conduce UE sunt atât civile cât și militare, este importantă asigurarea unei coordonări din ce în ce mai substanțiale pe trei direcții importante: între PE și parlamentele naționale, între dimensiunea civilă și cea civil-militară și asigurarea unei perspective multinaționale în domeniu. In consecință, rolul PE în domeniul PESA ar trebui să crească simultan cu dezvoltarea coordonării acestuia cu parlamentele naționale", consideră deputatul european.

"Opțiunea organizării de reuniuni periodice ale comisiilor specializate din PE și parlamentele naționale este utilă și trebuie să fie implementată. Este însă importantă asigurarea unei flexibilități pentru situații deosebite și neprevăzute. Propun ca viitorul cadru de cooperare interparlamentară dintre PE și parlamentele naționale sa permita organizarea de reuniuni ad-hoc pentru dezbaterea unor probleme urgente si importante", a conchis el.

UEO este recent-desființata Uniune pentru Europa Occidentală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii