Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

I M Pascu solicita o analiza a eficientei operatiunii UE de contracarare a pirateriei maritime

ro

18 Mar, 2010 19:21 1508 Marime text

mircea-pascu.jpgBruxelles, 18 martie 2010

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a solicitat, miercuri, o analiză a eficienţei culegerii de informaţii militare în cadrul operaţiunii ATALANTA, pe care Uniunea Europeană o conduce în largul coastelor Somaliei pentru a contracara pirateria maritimă. Solicitarea lui Paşcu a avut loc în Subcomisia de securitate şi apărare a PE (SEDE), în cadrul unui schimb de opinii cu Directorul general al Statului Major Militar al Uniunii Europene -EUMS-, David Leakey.

"Este necesară o analiză a eficienţei culegerii de informaţii militare în cadrul operaţiunii ATALANTA, pe care Uniunea Europeană o conduce în largul coastelor Somaliei pentru a contracara pirateria maritimă. Totodată, trebuie văzut în ce măsură componenta de instruire a militarilor din forţele de securitate somaleze de către UE este utilă, având în vedere starea critică a instituţiilor statului somalez şi capacitatea limitată de a absorbi sutele de militari instruiţi de Uniune", a declarat Ioan Mircea Paşcu.

Directorul EUMS a precizat că operaţiunea ATALANTA beneficiază de un sistem performant de culegere de informaţii. De altfel, cooperarea tactică dintre navele statelor UE prezente în teatrul de operaţiuni, precum şi cea cu alţi actori internaţionali a permis capturarea recentă a peste 60 de piraţi şi distrugerea a 11 "grupări de acţiune" ale piraţilor. Leakey a remarcat totodată rolul aeronavelor specializate pentru identificarea piraţilor şi evaluarea acţiunilor lor posibile.

Oficialul a apreciat corectitudinea problemei ridicate de vicepreşedintele AFET privind instruirea militarilor somalezi, precizând că acţiunile militare actuale nu pot soluţiona singure problemele foarte grave ale statului somalez. În opinia lui David Leakey, este necesară o acţiune coordonată a tuturor instrumentelor Uniunii, UE urmând a desfăşura în viitorul apropiat mai multe proiecte dedicate sprijinirii procesului de stabilizare în Somalia.

Europarlamentarul român i-a mulţumit lui David Leakey, felicitându-l pentru activitatea prestigioasă desfăşurată în slujba Uniunii Europene; mandatul generalului britanic urmează să se încheie în scurt timp.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii