Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Europarlamentarul Ioan Enciu este inițiatorul unei declarații scrise a Parlamentului European privind ridicarea vizelor pentru toți cetățenii europeni de către Canada și Statele Unite

ro

16 Dec, 2010 19:38 643 Marime text
Europarlamentarul român, Ioan Enciu, este inițiatorul unei declarații a Parlamentului European prin care se solicită Statelor Unite și Canadei eliminarea obligativității de a deține vize pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Acest demers este realizat în contextul în care SUA și Canada mențin obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Polonia și Cipru, respectiv România, Bulgaria și Republica Cehă.

Potrivit textului declarației, aceste țări "încalcă principiul reciprocității menținând obligativitatea vizelor" dat fiind faptul că cetățenii americani și canadieni se bucură de libertatea de circulație în întreaga Uniune Europeană, inclusiv în cele cinci țări vizate.

În acest sens, eurodeputatul român solicită Comisiei și Consiliului "să mărească presiunea politică asupra Canadei și Statelor Unite ale Americii pentru a stabili cea mai apropiată dată posibilă pentru eliminarea acestor vize". În caz contrar, "Uniunea Europeană trebuie să instituie măsuri echivalente în relație cu aceste state, inclusiv prin introducerea unei taxe de călătorie similară celei impuse în prezent de SUA".

Mai mult decât atât, prin declarația inițiată de deputatul Ioan Enciu, se cere Comisiei Europene să instituie un mecanism mai eficient prin care politica europeană a vizelor să fie realizată respectându-se principiul solidarității între statele Uniunii. Astfel, Comisia Europeană trebuie "să instituie un mecanism eficient care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocității în domeniul vizelor pentru toate statele membre, inclusiv o clauză de solidaritate prin care să se asigură că dacă un stat terț încalcă principiul reciprocității în relație cu unul sau mai multe state membre, Uniunea Europeană trebuie să instituie imediat obligativitatea vizelor pentru cetățenii statului respectiv".

Acest demers face parte dintr-un efort susținut al eurodeputatului român la nivel european și internațional în domeniul liberalizării totale a vizelor. Recent, Ioan Enciu s-a aflat într-o vizită oficială în Canada unde a abordat această temă în discuțiile cu reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului federal precum și în cadrul întâlnirilor cu ambasadorii UE prezenți în capitala Ottawa. Totodată, el se află și la originea unei interpelări adresate Comisiei Europene pe acest subiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii