Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Europarlamentarii PSD critica afirmatiile lui Cristian Preda privind interzicerea religiei in scoli

ro

31 Mar, 2010 15:46 1384 Marime text

cristian_preda.jpgBruxelles, 31 martie 2010

În legătură cu recentele afirmaţii ale eurodeputatului PDL Cristian Preda, care a declarat că dreapta politică ar trebui să ceară eliminarea religiei din curricula şcolară, Delegaţia europarlamentară PSD a afirmat, miercuri, că se opune interzicerii religiei în şcolile din România şi consideră că decizia trebuie lăsată la latitudinea fiecărei comunităţi în parte. În opinia Delegaţiei PSD în PE, abordarea domnului Preda este neavenită -mai ales în preajma Sărbătorii Paştelui-, şi nu ţine cont de sensul real al laicităţii şi de ideea de descentralizare -conformă principiilor Uniunii Europene.

"Poziţia domnului Preda este neavenită, decizia fiind transferată, din nou, la nivel politic. Predarea religiei în şcoli nu poate fi transformată într-o temă politică absolută, în condiţiile în care sentimentul religios ţine de comunitate; este dreptul comunităţii de a se pronunţa singură asupra oportunităţii predării religiei în şcoli", consideră europarlamentarii PSD, subliniind totodată că "laicizarea statului nu înseamnă respingerea religiei, ci neamestecul politicului în treburile Bisericii şi invers".

În viziunea deputaţilor europeni, "acordarea dreptului de a decide, într-o astfel de problemă, comunităţilor locale va diminua disputele publice între partizanii şi adversarii predării religiei în şcoli şi, totodată, va însemna un pas concret către mult invocata descentralizare. O astfel de abordare, ar fi, aşadar, conformă cu principiile Uniunii Europene, principii pe care le-am acceptat cu toţii în momentul în care ne-am asumat aderarea ca proiect european. Iar aceste principii nu se referă la opţiunea noastră politică - de dreapta sau de stânga - ci la un set de valori pe care ar trebuie să îl împărtăşim, dincolo de politică".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii