Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu UE va reimpune obligatia de vize pentru Canada si SUA daca acestea continua sa mentina aceeasi obligatie pentru Romania si alte State Membre

ro

07 Dec, 2011 23:20 1250 Marime text

Eurodeputatul Ioan Enciu este co-initiatorul unui amendament la Regulamentul Uniunii Europene privind vizele care prevede ca, in cazul in care un tert mentine obligatia de viza pentru unul sau mai multe State Membre prin incalcarea principiului reciprocitatii, UE va reimpune in termen de 90 de zile obligatia de viza si pentru statul tert respectiv. Masura vizeaza in principal Statele Unite ale Americii si Canada, tari care mentin obligatia de viza pentru cinci state europene, printre care si Romania.

Astfel, amendamentul la Regulamentul 539/2001 are scopul de a introduce un mecanism mai eficient de restabilire a reciprocitatii vizelor avand in vedere faptul ca, potrivit europarlamentarului roman, "Uniunea Europeana nu are in prezent la dispozitie niciun instrument concret de restabilire a reciprocitatii vizelor in afara negocierilor pur diplomatice". In mod concret, noul mecanism propus si sustinut de majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European prevede faptul ca un un Stat Membru va putea notifica institutiile europene in cazul in care un stat tert impune, reimpune sau mentine obligatia de vize pentru proprii cetateni prin incalcarea principiului reciprocitatii. In continuare, Comisia Europeana va avea obligatia de a incepe imediat negocierile de ridicare a vizelor cu statul tert respectiv. In cazul in care, in termen de 45 de zile, acestea nu au avut succes, Comisia va avea obligatia de a propune reintroducerea vizelor pentru statul tert in cauza. In cazul in care, dupa alte 45 de zile, obligatia de vize nu a fost ridicata, propunerea Comisiei va fi considerata adoptata, Uniunea Europeana instituind astfel, la randul ei obligatia de vize pentru statul tert in cauza. Totusi, propunerea Comisiei de reinstituire a vizelor poate fi respinsa in cazul in care Parlamentul European si Consiliul se pronunta impotriva acestei masuri.

In prezent, cetatenii a cinci state europene, printre care si Romania, au obligatia de a detine o viza pentru calatoriile in SUA si Canada in ciuda faptului ca cetatenii acestor doua tari se bucura de libertatea de a calatori fara viza in ansamblul Uniunii Europene, inclusiv in cele cinci state vizate: Romania, Bulgaria, Cehia, Cipru si Polonia. In cazul in care noul mecanism de reciprocitate va fi aprobat atat de Parlamentul European cat si de Consiliu in cadrul procedurii de codecizie, SUA si Canada vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a ridica obligatia de vize pentru cetatenii UE, in caz contrar aceste state riscand reimpunerea vizelor de calatorie pentru Uniunea Europeana.

Amendarea legislativa a Regulamentului UE privind vizele face parte dintr-un efort sustinut al eurodeputatului roman in directia eliminarii obligatiei de vize pentru toti cetatenii europeni care vor sa calatoreasca in SUA si Canada. In acest sens, Ioan Enciu a intreprins mai multe vizite oficiale in cele doua state nord americane unde a avut discutii cu inalti oficiali guvernamentali cat si cu membrii ai Parlamentului canadian si ai Congresului american. De asemenea, el a este initiatorul mai multor interpelari adresate Comisiei Europene pe aceasta tema cat si a unei declaratii scrise a Parlamentului European.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii