Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu - diplomatia romana are datoria de a convinge Olanda sa urmeze exemplul Finlandei si deblocheze aderarea la spatiul Schengen

ro

16 Nov, 2011 22:39 834 Marime text

Deputatul european Ioan Enciu, raportor din umbra din partea Grupului S&D pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen saluta decizia Guvernului finlandez de a renunta la veto-ul asupra aderarii celor doua state la zona europeana de libera circulatie si cere autoritatilor romane sa faca eforturile diplomatice necesare pentru a convinge Olanda sa renunte la randul ei la opozitia manifestata.

Europarlamentarul roman a declarat in cadrul Grupului de lucru S&D pentru Justitie, Afaceri Interne si Libertati Civile ca datorita presiunii de la nivel european "Finlanda a inteles ca nu are argumente pentru a continua sa se opuna aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen". El a reiterat faptul ca cele doua state respecta in totalitate acquis-ul Schengen, fapt dovedit atat de evaluarile expertilor cat si de doua rezolutii votate cu larga majoritate de Parlamentul European.

De asemenea, Ioan Enciu a subliniat faptul ca "in acest moment, diplomatia romana trebuie sa-si faca datoria si sa convinga autoritatile olandeze ca Romania este in deplina masura sa devina membra a spatiului Schengen, alaturi de Bulgaria si ca nu exista niciun rationament etic sau juridic pentru mentinerea veto-ului".

Olanda ramane singurul stat membru care se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. In situatia in care aceasta va renunta la veto, cel mai probabil scenariu prevede ca cele doua state sa elimine controalele la frontierele Schengen in doua etape: in luna martie 2012 la frontierele terestre si aeriene si in luna iulie 2012 la frontierele terestre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii