Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul Ioan Enciu cere implicarea Presedintilor institutiilor europene in problematica integrarii romilor

ro

17 Nov, 2011 17:14 908 Marime text

In cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European pe marginea situatiei romilor in Uniunea Europeana, eurodeputatul Ioan Enciu a declarat ca Strategia europeana pentru integrarea acestei minoritati va ramane doar "o declaratie de bune intentii daca nu va fi implementata in mod real in fiecare stat membru prin implicarea directa a acestei comunitati si a autoritatilor locale". Totodata el a subliniat ca este nevoie de cooptarea presedintilor institutiilor europene in Grupul de lucru european pentru integrarea romilor.

In calitate de co-autor al intrebarii orale adresate Comisiei si Consiliului UE, europarlamentarul roman a subliniat ca "incidentele violente din ultima perioada fata de minoritatea roma dovedesc ceea am sustinut inca dinainte de adoptarea Strategiei UE pentru romi si anume ca aceasta va ramane doar o declaratie de bune intentii atata timp cat nu este implementata in mod corect si eficient." In acest sens, el a aratat ca "simpla adoptare a unei strategii neobligatorii la nivel european nu este suficienta. Acest lucru este dovedit de faptul ca majoritatea statelor membre inca nu au stabilit o strategie nationala de incluziune a romilor. Unele dintre statele membre nici nu iau in considerare adoptarea unei strategii si de aceea Comisia Europeana ar trebui de urgenta sa le oblige sa faca acest lucru si sa nu astepte pana la sfarsitul anului."

Ioan Enciu a solicitat ca problema romilor sa fie readusa in prim planul agendei europene "prin implicarea in Grupul de lucru pentru romi existent la nivel european a presedintilor Comisiei, Parlamentului si Consiliului European". El a aratat ca "acest Grup de lucru ar trebui sa asigure coordonarea reala dintre actorii de la nivel european si national, cat si asigurarea participarii autoritatilor locale si comunitatilor de romi ca principali factori in implementarea efectiva a Strategiei."

In sfarsit, europarlamentarul roman a atras atentia ca "nu ne mai putem permite sa tratam cu jumatati de masura aceasta problema profunda si rusinoasa a etniei rome cu care se confrunta Uniunea Europeana. Este timpul sa se treaca de la vorbe la fapte pentru ca altfel riscam ca UE sa-si piarda definitiv credibilitatea."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii