Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile pacientilor intr-o Europa diversa – dezbatere in Parlamentul European-20.02.2009

ro

20 Feb, 2009 20:48 720 Marime text

Comunicat de presă – 20 Februarie 2009, Bruxelles


Drepturile pacienţilor într-o Europă diversă – dezbatere în Parlamentul European
 
 Grupul ALDE a organizat săptămâna aceasta, la Bruxelles, conferinţa „Drepturile pacienţilor într-o Europă diversă”, prezidată de Cristian Buşoi, având ca obiectiv găsirea celor mai bune soluţii pentru garantarea drepturilor pacienţilor europeni şi sporirea mobilităţii acestora în cadrul UE. 
 
 „Conferinţa a reprezentat o ocazie excelentă pentru a oferi clarificări cu privire la propunerea de directivă privind drepturile pacienţilor la asistenţă medicală transfrontalieră pornind de la premisa că directiva este un act de justiţie faţă de drepturile cetăţenilor europeni şi un pas înainte pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale în Uniunea Europeană.”, a declarat  europarlamentarul liberal.
 
 La dezbatere au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, eurodeputaţii responsabili cu coordonarea activităţii parlamentare a PE la propunerea de Directivă privind drepturile de sănătate transfrontaliere, precum şi reprezentanţi mass media şi ai ONG-urilor cu activitate în acest domeniu: Andzrej RYS - director DG Sănătate în Comisia Europeană, Nicola BEDLIGTON - directoare Forumul European al Pacienţilor, Axel RAHMEL - director medical Eurotransplant, prof.dr. Sorin PAVELIU - Univ.”Titu Maiorescu” Bucureşti, Oreste TEODORESCU - realizator TV şi eurodeputaţii: Graham WATSON - lider ALDE, Jules MAATEN, Elizabeth LYNNE şi Renate WEBER.
 
 Reprezentantul Comisiei Europene a prezentat cele 3 mari obiective ale propunerii de Directivă:
· Sprijinirea pacienţilor cu privire la dreptul de rambursare a cheltuielilor de sănătate în oricare ţară din Uniunea Europeană;
· Asigurarea de garanţii cu privire la siguranţa şi calitatea serviciilor medicale  transfrontaliere;
·  Promovarea cooperării între sistemele naţionale de sănătate pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate tuturor pacienţilor.
 
 Propunerea de Directivă a CE vine pe fondul unor decizii favorabile luate de Curtea Europeană de Justiţie, începând cu 1998, în mai multe cazuri privind mobilitatea pacienţilor, precum şi la solicitările Parlamentului European şi ale Consiliului pentru un instrument legal specific în domeniul medical. Totodată, iniţiativa CE se impunea datorită excluderii serviciilor medicale din Directiva pentru Servicii emisă în  2006, dar şi în urma consultărilor publice şi a datelor unui studiu de impact realizate în 2007.
 


 Directoarea Forumului European al Pacienţilor s-a declarat extrem de mulţumită că propunerea include şi crearea unor Centre Naţionale pentru Informarea Pacienţilor. „Pacienţii se vor putea adresa acestor centre pentru a afla, de exemplu, care este procedura pentru o plângere medicală sau ce tip de serviciu medical poate accesat în alt stat membru. Noi vom depune toate eforturile pentru a promova, în detaliu, toate beneficiile pe care le va aduce această Directivă.”, a susţinut dna Nicola Bedligton.
 
 Directorul medical al Eurotransplant a fost şi mai tranşant: „În fiecare zi mor 9 europeni aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplantul unui organ vital: inimă, ficat sau rinichi! Directiva nu va rezolva definitiv problema dacă nu se vor pune bazele pentru construirea unui program de transplant în întreaga Uniune Europeană. ” Axel Rahmel a mai precizat că promovarea donării organelor are o importanţă vitală, la fel şi schimbul, dintr-o ţară în alta, de informaţii şi noi tehnologii privind transplantul.  
 
 Prof.dr. Sorin Paveliu a prezentat o analiză cu efectele potenţiale în România ale iniţiativei CE, plecând de la realităţile actuale din sistemul medical românesc: o infrastructură şi calitate a serviciilor insuficiente, prioritatea politică neorientată spre sănătate (alocarea a doar 4 % din bugetul naţional, în condiţiile în care media europeană este de 8 %) şi lipsa acută de personal (în ultimii 3 ani au emigrat 5 % din medicii români, iar fenomenul este în plină ascensiune). Acesta a prezentat şi atuurile pe care le are sistemul românesc: personal calificat dar inegal distribuit în teritoriu, servicii medicale foarte ieftine (de 20 de ori mai ieftine decât în UE), unele servicii cu tradiţie (reabilitarea medicală, geriatria, stomatologia etc.) sau cu potenţial mare de dezvoltare (îngrijirea medicală la casele de bătrâni).
 
 „Temerea majoră  e legată de consecinţele financiare. Însă pe ansamblu România va avea beneficii. În primul rând pacientul român va avea de câştigat, pentru că va fi mai bine informat. Caliatea actului medical va creşte şi poate se va opri emigrarea profesională.”, a declarat Sorin Paveliu.
 
 Eurodeputaţii prezenţi la dezbatere au subliniat importanţa şi complexitatea propunerii de Directivă şi s-au declarat unanimi în favoarea adoptării unei poziţii a Parlamentului European înainte de finalul acestui mandat.
   
 Cristian Buşoi, cel care a prezidat întreaga conferinţă, a concluzionat că textul aflat în dezbaterea a 7 comisii ale PE mai are multe aspecte care trebuie rezolvate. Unele din cele mai importante sunt:
· Relaţia cu Directiva, în vigoare, privind recunoaşterea mutuală a calificărilor profesionale;
· Responsabilităţile pentru un tratament în alt stat membru atunci când pacientul primeşte repetat un tratament post-intervenţie în ţara de origine;
· Cum se vor calcula compensatiile în caz de tratament greşit?
· Recunosterea mutuală a prescripţiilor în alt stat membru;
· Posibila „scurgere” de personal calificat către alte state ale UE - elaborarea unui cod de conduită pentru angajarea în străinătate în servicciile medicale;
· Cum se va asigura un standard omogen de pregătire profesională a personalului european - implicarea asociaţiilor internaţionale prodesionale şi a universităţilor de profil;
· Implementarea sistemul de vaucere pentru rambursarea unui tratament;
· Instituţia Ombudsmanului.
 
 „Statele Uniunii Europene îşi păstrează dreptul de a-şi organiza sistemul de sănătate cum doresc, pentru că Directiva nu impune o armonizare a sistemelor medicale sau de securitate socială. Directiva nu se îndreaptă spre doctori sau spre sistem, ci are în vedere ca principal obiectiv îngrijirea medicală a pacientului! Cred că este una din cele mai importante iniţiative  liberale europene iniţiată în acest mandat şi este un privilegiu pentru mine, ca medic şi ca liberal, să contribui la implementarea acestui drept. ”, a concluzionat Cristian Buşoi.

Cristian Buşoi - europarlamentar PNL (ALDE), membru în Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor şi în Comisia pentru afaceri externe a PE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii