Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deschiderea sesiunii Ausschwitz, Lituania, Belarus și Tunisia

ro

18 Jan, 2011 22:31 818 Marime text
Cea de-a 66-a aniversare de la eliberarea lagărului nazist de la Ausschwitz, 20 de ani de la duminica sângeroasă în Lituania, convenția ONU privind persoanele cu dezabilități, dispariția avocatului chinez Gao Zhisheng, precum și Belarus și Tunisia au fost printre subiectele abordate de către președintele Parlamentului European Jerzy Buzek la deschiderea sesiunii plenare.

PreședinteleBuzek a făcut referire la cea de-a 66-a aniversare de la eliberarea lagărului nazist de la Ausschwitz, care va fi comemorată la 27 ianuarie, precum și la aniversarea a 20 de ani de la Duminicasângeroasă din Lituania, în 13 ianuarie, când 14 persoane au murit în lupta de independență a Lituaniei față de Uniunea Sovietică.

Președintele PE a salutat aderarea UE la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În continuare el și-a exprimat îngrijorarea față de soarta activistului chinez Gao Zhisheng, care a dispărut după ce a fost torturat.

Președintele a adresat mulțumiri președinției belgiene, salutând președinția maghiară. În final el s-a mai referit la situația politică din Belarus, care va fi dezbătută miercuri, în a doua parte a zilei.

Tunisia: Buzek solicită o anchetă independentă și oferă sprijin pentru monitorizarea alegerilor libere

La începutul dezbaterii privind criza actuală din Tunisia, președintele Buzek a declarat că "Parlamentul European salută curajul poporului tunisian și "Revoluția de iasomie" din această țară. Parlamentul European dorește să sprijine noile autorități interimare în organizarea unor alegeri libere, pluraliste și cu monitorizare internațională", a adăugat el.

Președintele Buzek a descris evenimentele în curs ca un "moment istoric". În numele Parlamentului European, acesta a prezentat patru solicitări cheie către autoritățile tunisiene:

- eliberarea imediată a tuturor persoanelor arestate

- organizarea unor anchete independente privind corupția și folosirea violenței

- organizarea alegerilor libere, pluraliste, sub monitorizare internațională, un proces pe care Parlamentul se declară gată să îl susțină și,

- în perioada premergătoare alegerilor, stabilirea unui guvern de uniune națională care să includă toate forțele democratice.

O cerere a Grupului Verzilor/ALE de a adăuga pe ordinea de zi o rezoluție privind situația din Tunisia a fost respinsă de plen, ca și propunerea grupului GUE/NGL de a renunțaladezbaterea și rezoluția privind cazul lui Cesare Battisti în Brazilia de joi, 20 ianuarie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii