Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul European Ioan Enciu - noul mecanism de evaluare Schengen trebuie sa fie uniform aplicabil tuturor statelor membre

ro

17 Jun, 2011 17:35 1138 Marime text
Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a dezbatut ieri, 16 iunie, raportul privind noul mecanism de evaluare Schengen care va fi aplicabil statelor candidate sau deja membre ale zonei europene de libera circulatie. In calitate de raportor din umbra din partea Grupului S&D, deputatul european Ioan Enciu a subliniat necesitatea de a avea un mecanism de evaluare uniform si transparent bazat pe criterii de evaluare cuantificabile si care sa prevada un sistem progresiv de sanctiuni pentru statele care nu se conformeaza regulilor Schengen.

Referindu-se la posibilitatea de a include noi criterii de evaluare a acquis-ului Schengen precum coruptia sau crima organizata, Ioan Enciu a aratat ca aceste criterii suplimentare ar putea fi introduse "cu conditia ca ele sa se aplice in mod uniform tuturor statelor membre si sa fie bazate pe criterii de evaluare transparente si cuantificabile". El a criticat incercarea unor membrii ai Comisiei LIBE de a introduce un amendament prin care se facea referire explicita la Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei aplicabil Romaniei si Bulgariei, declarand ca "este total inacceptabil si discriminatoriu ca intr-un mecanism de evaluare european sa se aplice criterii diferentiate mai dure pentru unele state membre". In acest sens, europarlamentarul roman a atras atentia ca dupa ce va deveni aplicabil, noul mecanism "va permite o evaluare obiectiva a tuturor statelor si va putea scoate la iveala faptul ca multe din tarile care se opun in acest moment aderarii Romaniei si Bulgariei au ele insele probleme in a se conforma acquis-ului Schengen", o dovada in plus a discriminarii si a folosirii dublului standard.

Ioan Enciu a sustinut, de asemenea, posibilitatea de a se introduce "un sistem progresiv de sanctiuni care sa mearga pana la inchiderea temporara a frontierelor interne" in cazul in care un stat membru nu se conformeaza acquis-ului Schengen. Cu toate acestea, eurodeputatul roman a precizat ca "prioritatea trebuie acordata asistentei pentru statul membru cu probleme iar sanctiunea privind restaurarea controaleor la frontierele interne sa poata fi aplicata in ultim resort si in conditii strict definite."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii