Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu Comisia Europeana trebuie sa crească finanțarea programului „Fructe în scoli” 18 Martie 2015

ro

18 Mar, 2015 14:16 1312 Marime text
Daciana Sârbu: Comisia Europeana trebuie sa crească finanțarea programului „Fructe în scoli”
 
Bugetul programului european de distribuire a fructelor in scoli a fost aprobat ieri de Comisia Europeana, care i-a alocat 150 de milioane de euro, din care Romania va primi 6 869 985 euro. Eurodeputata Daciana Sârbu solicita Comisiei Europene sa mareasca finanțarea programului in anii următori, in contextul in care s-a vorbit recent despre o posibila reevaluare a acestuia. Costurile sale sunt foarte mici in special raportat la efectele pozitive asupra sanatatii copiilor, considera deputata.

Exista îngrijorare in mediile europene cu privire la dorința Comisiei de a modifica sau chiar de a reevalua aceasta schema. Totuși, faptul ca si in acest an 25 de state membre au optat pentru continuarea sa arata ca el este dorit si necesar. Mai mult, costul sau este minimal in contextul Politicii Agricole Comune, reprezentând doar 0,25% din bugetul UE pentru agricultura, in timp ce beneficiile sunt uriașe: nu numai ca prin acest program copiii au posibilitatea sa primească o porție zilnica de vitamine, dar si producătorii agricoli sunt sprijiniți sa-si valorifice producția”, subliniază Daciana Sarbu.

Studiile arata ca exista 22 de milioane de copii supraponderali in Uniunea Europeana, dintre care 5,1 milioane suferă de obezitate, iar aceste cifre sunt in creștere. Alimentația sănătoasa are deci o importanta vitala pentru tânăra generație – dar tendința este îngrijorătoare. Odată cu criza economica, datele arata ca a scăzut consumul de fructe si legume in multe state europene. Organizația Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a 400 g de fructe si legume in fiecare zi. Dar studiile Comisiei Europene arata ca majoritatea europenilor, si in special a copiilor, nu respecta aceasta recomandare. “Pentru mulți copii, acest program este unica sursa constanta de hrana sănătoasa. In opinia mea, finanțarea lui ar trebui sa crească, daca intr-adevăr Comisia Europeana urmărește in mod serios combaterea obezității in rândul copiilor. Exista multe strategii, viziuni si planuri anti-obezitate, dar acțiuni precum acest program sunt concrete si eficiente, si de aceea el trebuie sa continue si sa fie mai puternic susținut”, spune eurodeputata, care adăuga: “Cred, de asemenea, ca el ar trebui sa favorizeze producătorii locali, astfel încât elevii sa primească, pe cat posibil, fructe produse in regiune si nu aduse de la mii de km distanta – in acest fel sprijinim si lanțurile scurte de aprovizionare”.

Daciana Sârbu activează în Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European, fiind în același timp vicepreședinta a Comisiei de Mediu si Sănătate publica a legislativului comunitar. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii