Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu Alimentele nesănătoase care cresc riscul de obezitate si diabet sunt promovate agresiv către copii. UE trebuie să acţioneze urgent!

ro

15 Mar, 2012 16:59 1129 Marime text

15 martie 2012, Strasbourg
Daciana Sârbu: Alimentele nesănătoase care cresc riscul de obezitate si diabet sunt promovate agresiv către copii. UE trebuie să acţioneze urgent!

Daciana Sârbu, eurodeputata PSD, atrage atenţia Comisiei Europene ca strategia europeana in privinţa nutriţiei si obezităţii nu funcţionează, iar alimentele nesănătoase, care cresc riscul de obezitate si diabet, continua sa fie promovate in mod agresiv in special în rândul copiilor.
“Diabetul nu se poate vindeca, însa în foarte multe cazuri este posibila prevenirea sa. In 2007, Comisia a publicat o strategie privind nutriţia si obezitatea, care sublinia ca informarea clara si precisa in privinţa alimentaţiei poate preveni maladii precum diabetul”, a subliniat Daciana Sârbu în intervenţia sa. Însa, a atras atenţia eurodeputata în cadrul sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, rezultatele obţinute la 5 ani de aplicare a strategiei sunt nemulţumitoare, iar masurile luate - insuficiente: “Au fost promovate coduri voluntare si auto-reglementarea companiilor in privinţa promovării alimentelor în rândul copiilor. Însa, aşa cum arata chiar raportul Comisiei, unele state membre nu au adoptat încă un cod voluntar, in timp ce altele nu si-au creat un mecanism prin care sa monitorizeze aplicarea acestui cod - deci nu ştim daca el se aplica”.
Deputata europeana, membra în Comisia de Sănătate publica a PE, a insistat asupra faptului ca “alimentele nesănătoase, care cresc riscul de obezitate si diabet, continua sa fie promovate in mod agresiv către copii”.
Una dintre cauzele esenţiale este, în opinia sa, faptul ca executivul comunitar încă nu a reglementat clar informaţiile care apar pe eticheta produselor, în aşa fel încât consumatorii sa nu fie induşi în eroare prin afirmaţii imprecise sau care generează confuzie. “In continuare produse ce conţin, de exemplu, foarte mult zahar sunt prezentate ca fiind sănătoase si benefice pentru copii, în campanii publicitare sau prin informaţiile de pe etichete. In acest fel, alimente ce pot creste riscul de obezitate si diabet sunt promovate în rândul copiilor, iar asta se întâmpla după 5 ani de aplicare a strategiei CE în domeniu! Este clar ca strategia trebuie îmbunatatita. Comisia si statele membre trebuie sa-si regândească abordarea în privinţa informării si educării referitoare la alimentaţie, daca îşi propun cu seriozitate sa combată diabetul”, subliniază Daciana Sârbu.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii