Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CULT aproba amendamentele lui Catalin Ivan privind Strategia UE pentru tineret

ro

24 Mar, 2010 16:19 1487 Marime text

catalin-ivan.jpgBruxelles, 24 martie 2010

Amendamentele propuse de europarlamentarul PSD Cătălin Ivan la Raportul Comisiei de cultură şi educaţie a Parlamentului European (CULT) privind Strategia Uniunii Europene pentru Tineret („O strategie a UE pentru tineret - investiţie şi mobilizare") au fost aprobate marţi, prin votul membrilor acestei Comisii. Printre altele, amendamentele deputatului european solicită includerea organizaţiilor de tineret în procesul decizional, la nivel local, regional, naţional şi european, precum şi facilitarea accesului tinerilor la piaţa muncii şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru tineri.

Contribuţia adusă de eurodeputatul social-democrat la raport a fost bazată pe concluziile dezbaterii organizate de acesta în februarie, la Iaşi, cu tineri şi organizaţii non-guvernamentale, pe tema Strategiei UE pentru Tineret. Scopul acesteia a fost de a strânge punctele de vedere ale tinerilor, direct vizaţi de strategie. Dezbaterea de la Iaşi s-a dovedit a fi de un real succes, iar rezultatele sale au dus la elaborarea şi depunerea unui consistent set de amendamente.

În amendamentele aduse la raport, se evidenţiază necesitatea mobilizării programelor şi fondurilor sociale europene pentru tineret şi facilitarea accesului la acestea prin simplificarea procedurilor. De asemenea, Cătălin Ivan solicită "includerea organizaţiilor de tineret în procesul decizional, la nivel local, regional, naţional şi european precum şi facilitarea accesului tinerilor la piaţa muncii şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru tineri". Conform punctului de vedere exprimat de europarlamentarul român, statele membre UE trebuie să ofere mai multe şanse de angajare şi să implementeze politici de protecţie socială pentru tinerii dezavantajaţi.

Printre amendamentele depuse de eurodeputat, se remarcă şi includerea recomandării ca „statele membre să conecteze programele de învăţământ la cerinţele pieţei muncii, să promulge legi privind formarea profesională pe termen scurt (acolo unde este încă necesară) şi să facă uz, ori de câte ori este posibil, de validarea competenţelor şi recunoaşterea calificărilor". Acest amendament reia o temă de interes pentru europarlamentarul PSD. Ivan a iniţiat, în februarie 2010, o propunere de rezoluţie referitoare la adaptarea ofertei educaţionale la cererile pieţei muncii. Dată fiind importanţa acestei propuneri, reuniunea coordonatorilor din CULT, comisie din care Cătălin Ivan face parte, a decis de curând ca fiind util şi necesar să continue discuţiile în acest sens şi să elaboreze un aviz pe baza acesteia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii