Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Sunt inadmisibile incercarile de renationalizare a Spatiului Schengen si de retrogradare a Parlamentului European intr-o postura consultativa"

ro

12 Jun, 2012 23:12 861 Marime text

Corina Cretu, Vicepresedintele Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a protestat - cu prilejul dezbaterii din plenul reunit la Strasbourg referitoare la viitorul Spatiului Schengen - impotriva incercarii guvernelor statelor UE de a exclude forul europarlamentar din procesul decizional privitor la Schengen.

"Decizia Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne privind dreptul statelor membre ale Spatiului Schengen de a reintroduce temporar controalele la frontierele nationale reprezinta un mare si regretabil pas inapoi in procesul de integrare europeana. De asemenea, este o incalcare brutala a prevederilor Tratatului de la Lisabona, care instituie procedura de codecizie Consiliu - Parlamentul European. E o trecere revoltatoare de la atitudinea constant restrictiva, de pana acum, a Consiliului fata de problema libertatii de circulatie, la eliminarea Parlamentului European din procesul decizional referitor la Spatiul Schengen. Acest abuz risca sa compromita atat spiritul comunitar, cat si esafodajul institutional si normativ pe care se intemeiaza Uniunea Europeana", a declarat Corina Cretu, in interventia scrisa depusa in marja dezbaterii din sesiunea plenara.

Vicepresedintele Grupului Socialist a precizat ca sustine actionarea in judecata a Consiliului, de catre Parlamentul European, in fata Curtii Europene de Justitie. "Este inadmisibila tendinta de renationalizare a Spatiului Schengen, la a 27-a sa aniversare, sub presiunea tendintelor populist-nationaliste, care se opun liberei circulatii a cetatenilor. Iar schimbarea bazei juridice a mecanismului de evaluare a implementarii regulilor Schengen echivaleaza cu retrogradarea Parlamentului European din pozitia de codecident, conform articolului 77 din Tratatul de la Lisabona, intr-o postura strict consultativa. Este un dublu atac, impotriva granitelor deschise - unul din simbolurile majore ale Uniunii Europene - si a singurului for european direct reprezentativ pentru vointa cetatenilor", a subliniat europarlamentarul Corina Cretu, pledand pentru o riposta politica si institutionala ferma.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii