Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - Raportul MCV contine cliseele fostei puteri si risca sa fie folosit impotriva intereselor Romaniei

ro

30 Jan, 2013 14:04 1055 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a criticat atacurile impotriva libertatii presei din Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie. "Este o veste proastă și încă o contribuție la deficitul de democrație reclamat tot mai insistent de cetățenii europeni", a declarat Corina Cretu.

Europarlamentarul PSD considera ca Raportul "contine clișeele pe care fosta putere le repetă cu obstinație de ani de zile. Nu uită nimeni cererile de la Comisia Europeană privitoare la prezentarea stadiului și conținutului dosarelor care îi priveau doar pe anumiți politicieni, invariabil de la PSD sau PNL. Asta, în timp ce se criticau presupusele ingerințe ale politicului în actul de justiție din România", a precizat Corina Cretu. In opinia vicepresedintelui social-democrat, fosta putere a admis ca MCV să fie folosit împotriva intereselor României, cum e cazul aderării la Spațiul Schengen, pentru a utiliza o parte a Justițieiîn eliminarea adversarilor politici.

Corina Cretu a subliniat ca "din păcate, din motive care țin în primul rând de modul în care se face politică în România, în perioada guvernării portocalii MCV a devenit un instrument al luptei politice împotriva USL". Europarlamentarul PSD a reprosat transformarea Mecanismului dintr-unul de Cooperare într-unul de control al deciziilor care se iau la București de instituții democratic alese, fapt remarcat si de Ambasadorul Republicii Franceze la București, care a exprimat necesitatea revenirii la scopul inițial al mecanismului, acela de cooperare în domeniul Justiției.

"Ceea ce surprinde extrem de neplăcut în actualul Raport este atacul celor care l-au întocmit la adresa presei românești. Este inimaginabil așa ceva într-o democrație. Procurori, judecători, membri ai CSM sau CCR sunt persoane publice, plătite din bani publici și orice informație care privește moralitatea lor, comportamentul în spațiul public si deciziile pe care le iau sunt legitime. Nu există democrație în care deciziile Justiției să nu fie criticate. Nu folosește nimănui ascunderea sub preș a erorilor sau reaua credință si neprofesionalismul unor procurori și judecători. Acestea nu sunt acte de intimidare din partea presei, ci servirea interesului public. Judecătorii și procurorii au protecția necesară pentru a nu se teme de nimic, dacă își fac datoria cum scrie în Constituție și în lege. Dar nici nu pot avea un statut de impunitate când greșesc și trimit la închisoare oameni nevinovați", a subliniat Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii