Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - Pentru un efort international de stabilizare a Sahelului, regiune care a devenit noul butoi cu pulbere al Africii

ro

15 Jun, 2012 17:02 1180 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a pledat, in cadrul dezbaterilor de la Strasbourg privind cazurile de incalcare a drepturilor omului, pentru un efort international urgent de ajutorare alimentara a populatiei din Sahel si pentru stoparea atrocitatilor din regiune.

"Sahelul a devenit noul butoi cu pulbere al Africii. Rebeliunile armate, loviturile de stat, luarile de ostateci, influenta gruparilor teroriste, traficul de arme si droguri, valurile de refugiati, miscarile separatiste sunt factori ai destabilizarii Africii Sud-Sahariene. Conflictele au amplificat criza alimentara provocata de recoltele slabe din 2011, astfel incat mai mult de 17 milioane de oameni sunt amenintati de foamete. Complexitatea si gravitatea situatiei impun masuri coordonate: de la crearea unui cadru regional de cooperare impotriva terorismului si discutarea in Consiliul de Securitate al ONU a problemei pacificarii Sahelului - pana la implicarea europeana mai intensa pentru a stimula si a sprijini politici coerente impotriva desertificarii, subdezvoltarii si permeabilitatii frontierelor", a declarat Corina Cretu, co-autoare a rezolutiei Parlamentului European pe acest subiect.

Europarlamentarul roman a criticat, de asemenea, starea de impunitate din Filipine, care incurajeaza crimele menite sa-i reduca la tacere pe martorii din procesul privind masacrul de la Mindanao, din 2009, caruia i-au cazut victime, din motive politice, 58 de persoane, inclusiv femei si jurnalisti. "Este profund ingrijorator faptul ca justitia este sacrificata in reglarile violente de conturi dintre militiile private ale clanurilor politice si economice care condamna societatea filipineza la saracie, coruptie si democratie de fatada", a subliniat Corina Cretu.

Vicepresedintele Grupului Socialist a precizat, in cadrul discutiei privind discriminarea minoritatilor din Iran, ca se impune o solicitare imperativa din partea institutiilor europene pentru anularea imediata de catre autoritatile iraniene a condamnarii la moarte pronuntate impotriva unor membri ai minoritatii arabe Ahwazi, care risca sa fie executati in public in orice moment. "Iranul trebuie sa respecte dreptul acestor oameni la un proces corect, la asistenta juridica si la informarea familiilor despre soarta lor. Solicit autoritatilor iraniene sa renunte la pedeapsa capitala si la normele discriminatorii ce vizeaza minoritatile etnice si religioase", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii