Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Pentru dreptul romanilor la libera angajare in UE

ro

09 Sep, 2010 22:35 935 Marime text

Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a pledat, in sedinta plenara de la Strasbourg, pentru anularea restrictiilor privind libera circulatie a romanilor si bulgarilor pe piata europeana a fortei de munca. Europarlamentarul PSD a criticat lipsa de realism si ipocrizia dublului standard din partea unor lideri occidentali, o dovada fiind situatia romilor din Franta, afectati inclusiv din cauza interdictiilor de a-si gasi un loc de munca.

"Libera circulatie a lucratorilor este un principiu fundamental al pietei unice, iar starea de fapt nu face decat sa confirme absurditatea restrictiei impuse romanilor si bulgarilor. Economia europeana resimte impactul imbatranirii populatiei si al insuficientei fortei de munca in anumite domenii, iar migratia lucratorilor devine o solutie necesara", a subliniat Corina Cretu.

Europarlamentarul roman a precizat ca aceasta cortina a interdictiei pentru romani si bulgari de a-si gasi in mod liber loc de munca in zece vechi state membre ale UE, "la aproape patru ani de la aderare, sfideaza nu doar proiectul integrarii, ci si o realitate sintetizata in recomandarea Comisiei Europene, care, inca de acum doi ani, sublinia impactul pozitiv al mobilitatii pe piata fortei de munca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei".

In opinia Corinei Cretu, criza romilor din Franta ar fi putut fi evitata "si daca acesti cetateni europeni si-ar fi putut gasi un loc de munca si n-ar fi fost tinuti la periferia societatii, inclusiv prin interdictiile la angajare. Din pacate, in loc sa trateze cauzele, unii isi inchipuie ca pot rezolva ceva intervenind cu masuri politienesti asupra efectelor. Este o lipsa de realism care se impleteste deceptionant cu ipocrizia dublului standard. Prostitutia, cersetoria si infractionalitatea sunt consecinte si ale unei saracii adancite de imposibilitatea angajarii. Singura solutie viabila este tratamentul egal si nediscriminatoriu pentru toti cetatenii UE", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii