Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu "Nu este justificată încercarea de a echilibra finanţele publice prin apelul la tăieri masive din cheltuielile sociale"

ro

07 Dec, 2010 23:46 722 Marime text
Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a declarat, luni, la Bruxelles, la Zilele Europene ale Dezvoltarii - in cadrul unei dezbateri consacrate impactului crizei asupra tarilor in curs de dezvoltare si relatiei acestora cu Fondul Monetar International - ca nu este justificată încercarea de a echilibra finanţele publice prin apelul la tăieri masive din cheltuielile sociale. "Programele sociale nu trebuie contrapuse cheltuielilor pentru investiţii. Pentru că vom avea infrastructuri, dar nu va fi cine să le folosească", a avertizat Corina Cretu.

Europarlamentarul roman a atras atentia si asupra capacitatii de rambursare a ţărilor care apelează la banii şi expertiza Fondului. "Din păcate, cu toate intervenţiile statelor dezvoltate, care practic au inundat pieţele financiare cu bani, crearea de locuri de muncă este departe de aşteptări", a evidentiat Corina Cretu. Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a precizat ca păstrarea echilibrelor macroeconomice este indispensabilă pentru a avea o creştere economică sustenabilă şi pe termen lung. "Întrebarea este cum ajungem la aceste echilibre şi cum compensăm costurile sociale. Şi mai este o întrebare: cât de rapid ajungem la aceste echilibre, pentru că un ritm prea rapid de echilibrare poate avea efecte contrare celor aşteptate asupra creşterii economice. Ţările in curs de dezvoltare au destule motive de îngrijorare în faţa lor, dincolo de problemele finanţării dezvoltării, menţinerii echilibrelor macroeconomice şi gestionarea datoriilor interne şi externe. Este vorba despre consecinţele dezastrelor naturale şi ale schimbărilor climaterice", a declarat Corina Cretu, mentionand Haiti ca exemplu pentru complexitatea problemelor cu care se pot confrunta aceste ţări.

"Este evident că în noua arhitectură financiară post-criză, FMI va avea un rol şi mai important de jucat. Dacă ţările care lucrează cu FMI se schimbă, îşi schimbă politicile şi abordările, acestea se întreabă dacă, la rândul său, Fondul îşi schimbă modul în care vede lucrurile. Cred că trebuie să ne schimbăm împreună", a concluzionat Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii