Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu "Copiii europeni, cei mai afectati de saracie in UE, sunt victimele ineficientei si cinismului guvernelor de dreapta"

ro

05 Apr, 2012 15:11 1024 Marime text

 COMUNICAT DE PRESA

 Corina Cretu: "Copiii europeni, cei mai afectati de saracie in UE, sunt victimele ineficientei si cinismului guvernelor de dreapta"

 Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a criticat lipsa de preocupare a guvernelor europene de dreapta pentru combaterea saraciei in randul copiilor si ineficienta angajamentelor Comisiei Europene in aceasta directie. Europarlamentarul roman a primit raspunsul Executivului comunitar la interpelarea prin care a atras atentia asupra faptului ca 1 din 2 copii romani este amenintat de saracie. Corina Cretu a cerut măsuri coordonate la nivel european pentru combaterea sărăciei, în special în rândul copiilor.
 "Este revoltator faptul ca abia dupa ani de inrautatire - pe fondul crizei economice - a nivelului de trai al cetatenilor europeni, in special in randul copiilor, Comisia Europeana intenţionează să prezinte o recomandare privind sărăcia în rândul copiilor, pentru a sprijini eforturile statelor membre. Din pacate, birocratia europeana este incapabila sa tina pasul cu provocarile la adresa vietii cetatenilor UE. Cei mai nevoiasi dintre concetatenii nostri au nevoie de sprijin concret, nu de manifestari cu caracter simbolic, si acestea venite cu intarziere", a declarat Corina Cretu. Europarlamentarul social-democrat a criticat faptul ca - in vreme ce 1 din 4 copii din UE si 1 din 2 copii romani sunt amenintati de saracie - Comisia Europeana inca este in stadiul eforturilor pentru o mai buna înţelegere a cauzelor care stau la baza acestui flagel.
"Criza economica a marit decalajele sociale si a amplificat nemultumirea cetatenilor europeni. In vreme ce unii favorizati ai sortii mostenesc averi tot mai mari, tot mai multi copii europeni sunt victime ale transmiterii saraciei de la o generatie la alta. Politicile cinice ale dreptei europene, care domina Comisia Europeana si guvernele statelor membre, nu considera protectia sociala drept prioritate, in dispretul Strategiei „Europa 2020” pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii", a criticat vicepresedintele PSD.

Europarlamentarul Corina Cretu considera ca, pe baza Analizei anuale a creşterii 2012, in care se recunoaste că situaţia copiilor expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială este deosebit de îngrijorătoare, sunt necesare intensificarea sprijinului financiar din partea UE, prin instrumentele deja existente - Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european - precum si identificarea unor noi mijloace de sprijinire concreta a copiilor afectati de lipsuri materiale.

Corina Cretu a atras atentia, in intrebarea cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei Europene, asupra faptului ca, în rândul copiilor, ponderea celor ameninţaţi de sărăcie a fost mai mare decât în cazul adulţilor, ajungând la 27% ca medie europeană şi la 48,7% în România - procent record în Uniunea Europeană, în condiţiile în care în celelalte state membre variază între 15% în Slovenia şi ţările scandinave şi 44,6% în Bulgaria. Principalii factori determinanţi ai sărăciei în rândul minorilor, potrivit Eurostat, sunt situaţia locurilor de muncă ale părinţilor, compoziţia şi starea generală a familiilor şi eficienţa intervenţiei guvernamentale prin ajutoarele şi serviciile sociale.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii