Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu a prezidat reuniunea DEVE dedicata situatiei palestiniene, cu Tony Blair invitat special

ro

23 Mar, 2010 19:48 1514 Marime text

tony_cory1.jpgBruxelles, 23 martie 2010

Eurodeputata PSD Corina Creţu, vicepreşedinta Comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European (DEVE), a subliniat, luni, în cadrul reuniunii extraordinare cu tema "Palestina - reconstrucţie şi dezvoltare", pe care europarlamentarul român a prezidat-o şi la care a participat Tony Blair- că este esenţială emanciparea prezenţei europene în Orientul Mijlociu, astfel încât Uniunea Europeană, care acum este cel mai important donator în regiune, să devină totodată şi principalul jucător, pentru a determina implementarea unei soluţii paşnice durabile.

c_t2.jpgCorina Creţu a precizat că, alături de componenta politică, dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a oamenilor joacă un rol decisiv în schimbarea situaţiei din Orientul Mijlociu, în special în Fâşia Gaza, unde "este o situaţie dramatică căreia trebuie să-i răspundem cu măsuri concrete". "Fără o dezvoltare economică, forţele extremiste au o plajă mult mai largă de recrutare a celor care se angajează în mişcări radicale", a subliniat doamna Creţu, insistând asupra necesităţii eficientizării eforturilor UE, în condiţiile în care aceasta este cel mai important donator în zonă, numai în 2009 UE contribuind cu peste jumătate de miliard de euro în programe privind sănătatea, educaţia, aprovizionarea cu energie şi cu gaze. "Este foarte important să vedem cum vom merge de acum înainte, dacă merită şi unde merită să trimitem bani pentru Gaza", a precizat Corina Creţu, membră a Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Israelul.

c_t3.jpgLa rândul său, Tony Blair, trimisul special al Cvartetului pentru Pace în Orientul Mijlociu, a declarat că "Europa doreşte să joace un rol politic. Noi suntem frustraţi pentru că vedem că americanii joacă cel mai important rol politic din punctul de vedere al israelienilor, în condiţiile în care noi dăm cei mai mulţi bani". Fostul premier britanic a prezentat atât progresele înregistrate în ultimii ani în Cisiordania, cât şi dificultăţile din Fâşia Gaza şi impasul în care se află relaţiile israeliano-palestiniene. "Israelienii sunt îngrijoraţi de securitate şi dacă noi nu înţelegem acest lucru, atunci nu vom şti unde este problema principală", a accentuat Blair.

Corina Creţu -iniţiatoarea acestei dezbateri la care au participat reprezentanţii Camerei de Comerţ Israelo-Palestiniane, Centrului pentru Informare Israel-Palestina, Forumului Internaţional de Afaceri Palestina şi ai Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat-, a menţionat că "ne-am dorit nu să facem alte hârtii pe care nu le ia nimeni în seamă, ci să reconstruim încrederea între cele două părţi; am vrut să arătăm că sunt organizaţii si instituţii unde israelienii şi palestinienii lucrează împreună".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii