Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperarea transfrontalieră - un element important pentru dezvoltarea în continuare a pieţei unice

ro

16 Feb, 2011 21:57 1012 Marime text

Strasbourg, 16 februarie 2011

Președinta Delegației europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, susţine că, mecanismul de cooperare transfrontalieră, într-o Europă fără frontiere, este benefic pentru autorităţile locale şi regionale, care au decis, în număr din ce în ce mai mare, să lucreze împreună. Declaraţia doamnei Dăncilă a fost făcută la Strasbourg, în reuniunea extraordinară a Comisiei de dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European, în cadrul dezbaterii pe marginea Raportului "Obiectivul 3: o provocare pentru cooperarea teritorială: viitoarea agendă a cooperării transfrontaliere, transnaţionale şi interregionale". Doamna Dăncilă este raportor din umbră pentru grupul S&D pentru acest raport.

În opinia deputatei române, cooperarea transfrontalieră reprezintă un element important pentru dezvoltarea în continuare a pieţei unice a Uniunii şi ea se regăsește în diverse domenii, precum transport, crearea de locuri de muncă, concurență, politica de vecinătate, sănătate şi protecția mediului, etc.

Aş dori să menționez că, toate zonele de frontieră ale statelor UE au o caracteristică importantă - cea a tradiţiilor multiculturale comune şi a diversităţii etnice, elemente care conferă de obicei o bază solidă pentru acţiunile „de la om la om" pe de o parte, dar mai ales pentru cele comunitate-comunitate în diverse domenii, şi conduc la apariţia de noi posibilităţi de cooperare şi în alte domenii, a spus doamna Dăncilă.

În context, doamna Dăncilă a afirmat că, zonele transfrontaliere se caracterizează, de multe ori, printr-un nivel al şomajului de la mediu la ridicat, având însă diferenţe interregionale semnificative, precum şi cu un nivel important al şomajului ascuns, determinat de lipsa înregistrării persoanelor fără loc de muncă. "Sunt zone în Uniune în care se înregistreaza de multe ori o migraţie sezonieră transfrontalieră a forţei de muncă, dar piaţa muncii din zonele transfrontaliere este încă departe de a fi integrată, iar criza economică şi financiară a afectat cu precădere muncitorii transfrontalieri în multe zone ale Uniunii", a mai spus deputata română.

Ca atare, consider că, o abordare integrată a pieţei muncii din zonele transfrontaliere poate fi benefică pentru găsirea de soluţii la problemele structurale şi ar apropia cererea faţă de ofertă. Pentru aceasta sunt însă necesare acţiuni coordonate şi un schimb regulat şi permanent de informaţii la nivelul instituţiilor de pe piaţa muncii, a încheiat doamna Dăncilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii