Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat europarl. V. Boştinaru - Progrese în procesul de pace Israel - Palestina susţinute la Bruxelles

ro

17 Nov, 2015 16:34 1561 Marime text
Progrese în procesul de pace Israel - Palestina susţinute la Bruxelles

Bruxelles, 17 noiembrie 2015

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a prezidat săptămâna trecută, la Bruxelles, o reuniune în care, Yehiel Hilik Bar, vicepreşedintele Parlamentului israelian (Knesset) şi Secretarul General al Partidului Laburist din Israel, a prezentat un plan de pace pentru conflictul israeliano-palestinian. 

Conform documentului intitulat „Cadrul Diplomatic pentru aplanarea conflictului israeliano-palestinian, paşii de urmat pentru crearea unui orizont diplomatic şi generarea unui impuls pozitiv pentru atingerea unui acord”, punctele cheie în atingerea acestui deziderat constau în: 

- Implementarea soluţiei cu cele două state, Israel şi Palestina, egale, create de-a lungul frontierelor din '67, ca singură soluţie realistă şi viabilă, cu menţiunea existenţei în ambele state a unei minorităţi palestiniene şi israeliene.
- Începerea cât mai rapidă a negocierilor şi crearea unui impuls pozitiv şi de durată, ca o precondiţie esenţială în atingerea unui acord.
- Promovarea securităţii izvorâte din pace şi nu din violenţă. 
- Crearea unui stat palestinian durabil, puternic care va colabora cu Israelul în domeniul economic şi universitar ca o condiţie pentru bunăstarea Israelului. 
- Implicarea tuturor actorilor regionali relevanţi în tot acest proces. 

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Salut prezenţa lui Hilik Bar în Parlamentul European, aici unde, mai ales grupul nostru dar şi majoritatea eurodeputaţilor sunt susţinători ai păci, cu iniţiative pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu. Asemenea vicepreşedintelui Knesset-ului, cred că soluţia celor două state egale, Israel şi Palestina, care vor exista unul lângă celalalt, este singura cale de urmat. Am planificat acest eveniment cu mult timp în urmă, înainte de escaladarea bruscă a violenţelor, dar am încredere că, pe termen lung, acest demers va ajuta la aplanarea conflictelor. Pacea va rezulta doar din cooperare, stoparea aşezămintelor ilegale şi începerea unor noi negocieri. Eforturi reale ar trebui să se facă pe ambele părţi şi vom începe cu un prim pas foarte important: îmbunătăţirea vieţii şi securităţii cetăţenilor israelieni şi palestinieni.” 

Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a mai amintit în cadrul dezbaterii şi de comemorarea a 20 de ani de la moartea lui Yitzhak Rabin: „Un om al valorilor păcii şi toleranţei, sprijinit şi îndrăgit de israelieni, a fost un soldat si un lider remarcabil care i-a convins pe cetăţenii săi că pacea este singura cale de urmat. Îmi exprim încrederea că o mare majoritate a cetăţenilor israelieni vor astăzi această pace şi vor respinge politica premierului Netaniahu, care se axează doar pe frică şi ură, în dauna speranţei şi înţelegerii”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii