Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului European a dezbătut, în a doua lectură, raportul Noricăi Nicolai privind Turkmenistanul

ro

09 Dec, 2010 23:00 686 Marime text
Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului European a dezbătut, astăzi, în a doua lectură, raportul eurodeputatei liberale Norica Nicolai privind Acordul de Parteneriat şi Cooperare dintre Uniunea Europeană şi Turkmenistan. În deschiderea dezbaterilor, vicepreşedinta Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare a anunţat că, în urma şedinţei raportorilor de săptămâna trecută, s-a ajuns la compromis pe 13 amendamente din raport şi la finalizarea altor amendamente tehnice.

"Acest al doilea text conţine o notă mult mai critică în raport cu prima versiune, dar şi o viziune optimistă asupra modului în care acordul trebuie să se finalizeze. Cred că este foarte important să cooperăm cu Turkmenistanul, să schimbăm o strategie care de 12 ani nu a avut niciun rezultat, mă refer la strategia de izolare a acestei ţări în dialogul cu comunitatea internaţională."

Norica Nicolai le-a amintit colegilor săi că raportul pe Turkmenistan i-a dat posibilitatea introducerii unor mecanisme reformatoare în interiorul acordurilor bilaterale, în conformitate cu puterile sporite pe care Parlamentul European le-a primit în baza Tratatului de la Lisabona:

"Am găsit mecanisme de control ale felului în care se aplică acest acord, ceea ce ne permite, conform Tratatului de la Lisabona, să avem o implicare mult mai accentuată şi o poziţie mult mai activă în relaţiile cu acest stat. Mă refer la revizia bienală pe care o propunem, la întâlnirea anuală, în Parlamentul European, între Delegaţia pentru Asia Centrală, Comisia AFET, Subcomisia DROI şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Consiliului. Aş vrea, de asemenea, să menţionez şi introducerea mecanismului de monitorizare, sub patronajul Înaltei Reprezentante, în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Raportul introduce şi posibilitatea unei cooperări între cele două parlamente, mai ales că diplomaţia parlamentară este, în opinia mea, calea care poate duce întotdeauna la progres, Parlamentul turkmen fiind condus de o femeie, iar reprezentarea femeilor în acest caz este una semnificativă."

Norica Nicolai şi-a exprimat speranţa, în finalul intervenţiei, că pe 26 ianuarie 2011 Comisia pentru Afaceri Externe va da un vot pozitiv pentru acordul cu Turkmenistanul, urmat, fireşte, de un vot pozitiv în plen, în luna martie.

"Orice amânare a acestui acord nu ar face decât să ducă la stagnarea lucrurilor în zonă şi nu am oferi o şansă pentru o abordare mai constructivă. Sigur, putem sancţiona de la înălţimea valorilor şi reperelor noastre în Parlamentul European, însă finalitatea acestei acţiuni nu va fi decât una care să ducă la înrăutăţirea situaţiei şi mai puţin la o schimbare în bine."

www.noricanicolai.ro

www.pnlbruxelles.eu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii