Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeana - complice la expulzarea romilor din Franta. PD-L, solidar cu populismul extremist al Guvernului francez

ro

02 Sep, 2010 16:54 886 Marime text

Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, condamna complicitatea tacita a Comisiei Europene la incalcarea de catre autoritatile franceze a dreptului la libera circulatie si a prezumtiei de nevinovatie a romilor supusi repatrierilor colective. Europarlamentarul PSD cere, in interpelarea adresata azi Executivului european, ca acesta sa intervina pentru combaterea derapajelor rasiste si xenofobe din Franta si din alte state ale UE si sa isi asume rolul de intensificare a cooperarii intre statele membre in vederea rezolvarii problemei europene a integrarii romilor. In acest context, Corina Cretu solicita PD-L sa se delimiteze de populismul extremist al colegilor sai din Partidul Popular European, aflati la guvernare in Franta.

"Expulzarile colective ale cetatenilor de etnie roma din Franta reprezinta o incalcare grava a dreptului la libera circulatie si a prezumtiei de nevinovatie si readuc in atentie problema discriminarii celei mai mari minoritati din Europa. Recentul atac armat de la Bratislava, soldat cu moartea unei familii de romi, indica, la randul sau, o noua escaladare a violentelor indreptate impotriva acestei etnii intens discriminate, atat in noi tari membre ale UE, precum Ungaria, Cehia si Slovacia, cat si in tari fondatoare ale Uniunii, cum sunt Italia si Franta, unde cetatenii romi sunt folositi drept carne de tun in competitiile electorale", se arata in intrebarea scrisa adresata de vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare.

Corina Cretu avertizeaza ca "din pacate, Comisia Europeana a fost pana acum, in mod tacit, complice la incalcarea drepturilor omului in cazul minoritatii rome, la exacerbarea xenofobiei si la inasprirea, pe fundalul crizei economice si sociale, a climatului de intoleranta in Uniunea Europeana".

Europarlamentarul roman solicita Comisiei sa prezinte concluziile sale cu privire la expulzarile colective ale romilor din Franta si masurile pe care le are in vedere pentru a stopa si a preveni asemenea actiuni cu caracter fascist si pentru a combate discriminarea la care sunt supusi cetatenii UE de etnie roma. De asemenea, Corina Cretu pledeaza pentru asumarea de catre Comisia Europeana a rolului de intensificare a cooperarii intre statele membre in vederea rezolvarii problemei integrarii romilor, in conditiile in care este evident ca implicatiile acestui proces depasesc capacitatile fiecarui stat in parte, impunandu-se o strategie coordonata si realista la nivel european.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii