Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind sprijinirea autorităţilor locale pentru atingerea obiectivelor energetice ale UE

ro

22 Feb, 2011 16:39 899 Marime text

Bruxelles, 22 februarie 2011

Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind modul în care administraţia locală şi regională din statele membre, cu precădere la nivelul comunităţilor de mici dimensiuni sau situate în zone izolate, poate fi sprijinită pentru realizarea de proiecte destinate îndeplinirii obiectivelor energetice ale UE.

Comisia precizează că, din 2007, politica europeană de coeziune a inclus ca prioritate investiţiile în domeniul energiei, în special sursele regenerabile de energie şi măsurile vizând eficienţa energetică. În UE ca ansamblu, pentru perioada 2007-2013 sprijinul planificat de la politica de coeziune pentru energia durabilă este de aproximativ 9 miliarde de euro. Comisia lucrează împreună cu autorităţile de gestionare pentru a asigura realizarea acestor alocări. Bazată pe principiul gestiunii partajate, gestiunea detaliată a programelor care beneficiază de ajutoare acordate prin intermediul fondurilor aferente politicii de coeziune este responsabilitatea statelor membre.

Din 2009, o modificare la Regulamentul privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDER)[1] a extins domeniul de aplicare al acestuia, pentru a sprijini investiţiile în energia durabilă la clădiri în toate statele membre. O a doua modificare reglementară[2] a extins utilizarea instrumentelor de inginerie financiară la eficienţa energetică şi energia regenerabilă din clădiri, inclusiv locuinţele existente. Mai mult, după cum se indică în revizuirea bugetară a UE[3], resursele ar trebui concentrate pe obiectivele generale şi specifice ale strategiei Europa 2020, care includ obiectivele 20/20/20 climă/energie, se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Potrivit documentului citat, pentru a debloca potenţialul de energie durabilă în oraşe şi regiuni, Comisia a lansat în 2008 iniţiativa „Pactul primarilor", în cadrul căreia oraşele şi regiunile semnatare convin asupra reducerii emisiilor de CO2 cu cel puţin 20% până în 2020. Până în prezent, 2.181 de oraşe de toate dimensiunile s-au alăturat iniţiativei, împreună cu 117 regiuni, provincii şi reţele, acţionând ca structuri de sprijin care oferă asistenţă în special oraşelor şi comunităţilor mai mici.

O altă măsură luată în 2009, este, potrivit executivului european, instrumentul de Asistenţă europeană pentru energie locală (ELENA), care oferă subvenţii autorităţilor locale şi regionale şi altor entităţi care acţionează în numele acestora, acoperind costurile de asistenţă tehnică legate de dezvoltarea de investiţii profitabile de valoare mare în domeniul energiei durabile. Instrumentul de asistenţă este finanţat în cadrul programului „Energie Inteligentă - Europa" şi pus în aplicare de către Banca Europeană de Investiţii (BEI). Unul dintre obiective este sprijinirea autorităţilor locale şi regionale în cheltuirea eficientă a fondurilor aferente politicii de coeziune pentru energia durabilă.

Comisia lucrează în prezent împreună cu BEI la stabilirea unui instrument financiar special destinat utilizării fondurilor necheltuite în cadrul Programului energetic european pentru redresare (PEER) pentru sprijinirea eficienţei energetice şi a proiectelor privind sursele regenerabile de energie. Având în vedere necesităţile identificate la nivel local şi regional, se va oferi atât asistenţă tehnică, cât şi finanţare concretă pentru proiecte legate de eficienţa energetică şi de investiţiile în domeniul surselor regenerabile de energie. Acest lucru ar trebui să permită utilizarea finanţării din partea UE într-un mod eficient şi eficace, optimizând impactul pe termen scurt al acesteia asupra investiţiilor, prin crearea unui efect de levier între finanţarea din partea UE şi investiţiile totale mobilizate, precum şi prin promovarea unei sinergii cu fondurile aferente politicii de coeziune şi ELENA, se mai spune în răspunsul comisarului Hahn.

[1] Regulamentul (CE) nr. 397/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 mai 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1080/2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regională în ceea ce privește eligibilitatea investițiilor în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile în locuințe, JO L 126, 21.5.2009.

[2] Regulamentul (UE) nr. 832/2010 al Comisiei din 17septembrie 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1828/2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune și a Regulamentului (CE) nr. 1080/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul european de dezvoltare regională, JO L 248, 22.9.2010

[3] „Revizuirea bugetară a UE" - COM(2010)700 final.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii