Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Ivan (PSD) - Înscrierea deficitului maxim de 3% în Constituție ar fi o aberație

ro

15 Mar, 2011 17:58 1088 Marime text

Europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan, consideră că includerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia deficitul bugetar să nu poată depăşi 3% din PIB, la propunerea lui Traian Băsescu, este o "aberație incredibilă, care demonstrează că nici până în ziua de azi, președintele țării nu a înțeles cum ar trebui să funcționeze Constituția României".

Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, s-a exprimat în mod categoric împotriva propunerii lui Traian Băsescu. "După 7 ani de mandat, Băsescu ne arată că n-a înțeles absolut nimic despre Constituție. Nu ai cum să introduci în Constituție o cifră care ține de execuția bugetară! Politica monetară pe un anumit interval de timp este una, iar principiile de funcţionare ale statului sunt altceva. Este ca și cum ai încerca să amesteci apa cu uleiul! Realitatea ne-a demonstrat că economia este extrem de dinamică, iar modificări fundamentale pot apărea de la un an la altul. Ce-ar însemna asta, să ne apucăm să modificăm Constituția de la un an la altul? Dacă mai punem că aproape în fiecare lună guvernanții ne anunță că ieșim din recesiune, pentru ca luna viitoare să constate că am intrat la loc, ar însemna să schimbăm Constituția de la o lună la alta? Este pur și simplu o aberație!", a declarat Cătălin Ivan.

Parlamentarul european a ținut să precizeze că, în prezent, oricum există sancțiuni la nivelul legislației Europene în cazul depășirii limitei de 3% deficit din PIB. Este vorba despre declanșarea procedurii de infrigement pentru deficit excesiv. "Ideea introducerii limitei de 3% pentru deficit a apărut la începutul anilor 1990, în cadrul negocierilor pentru tratatul de la Maastricht. Dar atunci economia era foarte stabilă și o astfel de măsură își avea sensul. Nici nu mă mai surprinde faptul că Traian Băsescu habar nu are că, de cel puțin 5 ani de zile, la nivelul Uniunii se discută despre renunțarea la prevederea privind limita maximă de 3%, având în vedere dinamica economică, care alternează între perioade de creștere și perioade de recesiune. Să vii acum cu o asemenea propunere dovedește clar că nu cunoști nici legislația europeană, nici realitatea economică. Ce sens are să introducem în Constituție o măsură care există deja la nivel european și care, în urma negocierilor, s-ar putea să fie modificată. Dacă se decide peste doi ani modificarea pragului de la 3% la 2%? Schimbăm iar Legea Fundamentală?", a arătat Ivan, adăugând că, în opinia sa, o astfel de prevedere se justifică doar încadrată în legea bugetului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii