Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Ivan (PSD) - Flutur este mai interesat de vămi decât de atragerea banilor UE destinați sinistraților

ro

14 Feb, 2011 17:02 1124 Marime text

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, îl acuză pe Gheorghe Flutur că pare mai preocupat de protejarea PDL în scandalul vămilor decât de atragerea fondurilor europene destinate comunelor afectate de inundatii în 2010. Ivan a atras atenția că România riscă să piardă 25 de milioane de euro destinați oamenilor afectați de inundații.

"Nu l-am mai văzut niciodată pe domnul Flutur atât de agitat ca acum, să iasă toată ziua pe la televizor, să se scuze și să acuze, să ne explice că el nu știe nimic despre corupția din vămi și că alții sunt de vină. Oare de ce nu este la fel de agitat și când vine vorba despre cei 25 de milioane de euro care riscă să nu mai ajungă la sinistrați? Pentru acei bani de ce nu se luptă cu aceeași înverșunare? Răspunsul e simplu: nu rentează! Banii murdari din vămi se duc direct la partid, pe când fondurile europene ar trebui împărțite și cu oamenii afectați de inundații. Nu vreau să sar la concluzii pripite, dar informațiile apărute în presa ultimelor săptămâni mă fac să cred că Gheorghe Flutur pare mai preocupat de absorbția banilor murdari din vămi decât de absorbția fondurilor europene pentru sinistrații suceveni", a declarat Ivan.

Europarlamentarul PSD a explicat că, în urma inundaţiilor din 2010, României i-au fost alocate 25 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate. Până acum, acest mecanism a funcţionat prin contribuţiile suplimentare din partea statelor membre. În prezent, guvernul Marii Britanii şi cel al Olandei doresc să blocheze acest mecanism şi cer ca banii să fie obţinuţi prin realocări în interiorul Bugetului UE pe 2011. Acest lucru face ca cele 25 de milioane de euro mobilizate din Fondul de Solidaritate al UE pentru România să nu poată fi folosite pentru sprijinirea oamenilor afectaţi de inundaţii.

Social-democratul consideră că toate eforturile preşedintelui CJ Suceava ar fi trebuit să se concentreze pe deblocarea mecanismului birocratic de alocare a banilor UE. „Este strigător la cer că, în loc să se zbată ca acele zeci de milioane de euro să ajungă de urgență la oamenii afectați de inundații, guvernanții noștri se luptă unii cu alții pentru controlul banilor murdari din vămi", a afirmat Ivan. Acesta a ținut să mai precizeze că de vină pentru această situație ar fi și politica externă dezastroasă dusă de Traian Băsescu pe zona instituţională de la Bruxelles, cât şi pe cea diplomatică de la Londra şi Amsterdam. Cătălin Ivan a dat asigurări, însă, că grupul europarlamentarilor social-democraţi va întreprinde toate demersurile politice şi instituţionale necesare, astfel încât România să nu piardă aceşti bani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii