Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Valean - Programul de lucru al CE pe 2011

ro

24 Nov, 2010 23:11 894 Marime text

Strasbourg, 24 noiembrie 2010 Comunicat de presă

"Uniunea Europeană trebuie să fie o asociere pragmatică de idei, capital şi valori."

"Creştere economică şi locuri de muncă nu doar pentru unii, ci pentru toţi."

Vicepreşedinta liberalilor europeni, Adina Vălean, a criticat într-un discurs programul de acţiune al Comisiei Europene pentru anul viitor atrăgând atenţia că piaţa unică este singurul proiect care poate susţine ambiţiile europene:

"Trăim vremuri grele pentru economia Europei şi pentru proiectul european în ansamblul său. Starea în care ne aflăm este cauzată de faptul că nu ne concentrăm pe ceea ce ne-a unit în mod firesc: piaţa unică. Am tot inventat o serie de mari strategii cum ar fi pachetul de legi privind schimbările climatice, pachetul energetic, Strategia 2020. Planuri peste planuri, dar noi încă nu părem a şti încotro vrem să mergem şi ce vrem să fim. Ne dorim să fim cei mai buni, dar acest lucru nu este suficient pentru a ne atinge acest ţel. Adevărul este că noi adoptăm strategii în care nimeni nu crede, pe care nimeni nu le aplică şi pe care nimeni nu este pregătit să le finanţeze. Se pare că avem prea multe strategii şi o lipsă de interes ca ele să devină realitate."

Adina Vălean i-a transmis Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, prezent la dezbatere, că strategiile elaborate pe hârtie au nevoie de susţinere financiară serioasă pentru a deveni realitate:

"Trebuie să încurajăm investiţiile, să atragem capital şi să reducem drastic cheltuielile birocratice. Ar trebui să ne îndreptăm atenţia către lucruri simple care au un impact evident asupra competitivităţii Europei cum ar fi eficienţa resurselor, reducerea costurilor energetice, reforma politicii agricole comune, viitorul transporturilor. Comisia şi Parlamentul trebuie să lucreze împreună pentru a fi siguri că vom reuşi. Drept urmare aşteptăm ca în 2011 să veniţi cu o propunere pentru un cadru financiar multianual ambiţios."

Vicepreşedinta liberalilor europeni a criticat de asemenea răspunsul european la actuala criză financiară:

"Avem nevoie de mai multă legislaţie pentru a combate criza financiară? Răspunsul este DA, dacă scopul ei este să crească gradul de competitivitate al Europei. În orice caz trebuie evitată adoptarea unei soluţii autiste la actuala criză sperând că restul lumii ne va urma exemplul. Dacă mesajul pe care îl transmitem cetăţenilor noştri şi întregii lumi nu este acela că Uniunea Europeană reprezintă o asociere pragmatică de idei, capital şi valori, atunci nu vom deveni niciodată jucătorul mondial la care visăm şi nici nu vom influenţa politica globală altfel decât pe hârtie."

În finalul intervenţiei sale, Adina Vălean a atras atenţia şi asupra planurilor ambiţioase în privinţa semestrului european pentru coordonarea politicilor economice afirmând că este o strategie cu două tăişuri care, dacă va eşua, ar putea arunca Europa într-o derivă şi mai mare.

"Comisia este cea mai în măsură să identifice atât punctele noastre forte cât şi slăbiciunile atunci când ne planificăm munca, dar trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că ceea ce propuneţi cetăţenilor europeni şi Statelor Membre este ca ei să creadă că Bruxelles-ul este atotştiutor şi că politicienii din Bruxelles sunt mai aproape de interesul unui cetăţean decât parlamentarul lui. Nu va fi deloc uşor, dar vă asumaţi toate acestea prin politica de coordonare pentru 2011. Sper că veţi reuşi să dovediţi aceasta, să stimulaţi creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă, nu doar pentru unii ci pentru toţi. În schimb, dacă veţi da greş, lucrurile s-ar putea înrăutăţi şi antieuropenismul autentic se va ridica."

Intervenţia Adinei Vălean a avut loc în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în cadrul dezbaterii pe marginea Programului de lucru al Comisiei Europene pentru 2011, prezentat de preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii