Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Vălean încurajează o abordare pragmatică în relaţiile cu Ucraina

ro

22 Oct, 2010 17:29 607 Marime text
Vicepreşedinta liberalilor europeni, Adina Valean, este iniţiatoarea unei moţiuni de rezoluţie în Parlamentul European privind situaţia din Ucraina înainte de alegerile locale din 31 octombrie 2010.

În cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Adina Vălean a insistat asupra nevoii unei abordări pragmatice în relaţiile cu Kievul.

"Trebuie recunoscute realităţile din teren şi găsite puncte de interes comun".

Eurodeputata liberala consideră că Ucraina are în primul rând nevoie de un mediu de afaceri sănătos şi de o mai bună funcţionare a economiei de piaţă.

"Sunt necesare reforme în domeniul proprietăţii şi al taxei pe valoarea adăugată, precum şi sporirea eforturilor pentru combaterea corupţiei la nivel înalt. Cred că prin încurajarea reformelor în domeniul economic şi instituţional putem să creăm o dinamică pozitivă, care să favorizeze totodată stabilitatea politică."

Adina Vălean a subliniat, de asemenea, ca un instrument important îl constituie Acordul de asociere cu Ucraina aflat încă în stadiul de negociere.

"S-au realizat progrese importante privind Acordul de asociere, mai ales în domeniul cooperării economice şi sectoriale. Mai mult, este necesară continuarea negocierilor privind Acordul de liber schimb, un element cheie având în vedere numeroasele bariere ce caracterizează economia ucraineana. Amânarea continuă a acestuia este în detrimentul întăririi relaţiilor cu această ţară de importanţă strategică pentru Europa."

Eurodeputata Adina Vălean a salutat, totodată, adoptarea de către Ucraina a unei noi Legi a gazului în conformitate cu standardele europene.

"Trebuie să sprijinim finalizarea aderării Ucrainei la Comunitatea Energetică Europeană. Aceasta din urma ar permite o mai bună cooperare energetică, sub forma a noi acorduri care să asigure securitatea aprovizionării cu energie de ambele părţi, inclusiv un sistem fiabil de tranzit pentru gaz."

Adina Vălean este membră a Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina şi a făcut parte din misiunea de observatori a Parlamentului European la alegerile prezidenţiale de la începutul anului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii