Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimitere in judecata - fost prim procuror Galati

ro

26 Apr, 2012 20:59 1006 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ROŞCA COSTACHE, fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, delegat la parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, judeţul Buzău, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- luare de mită,

- spălare de bani,

- fals în declaraţii, în formă continuată (5 acte materiale),

ROŞCA CALOENESCU GABRIELA, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (I.G.P.F.) - Punctul de frontieră Aeroport Bacău, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de fals în declaraţii, în formă continuată ( 5 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Roşca Costache, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins şi primit cu titlu de mită de la un denunţător suma de 138.000 lei promiţându-i că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în supravegherea unităţii de parchet pe care o conducea.

Suma de 138.000 lei a fost primită cu ocazia vânzării unui apartament situat în municipiul Galaţi, în plus faţă de preţul real al vânzării care era de 162.000 lei. Acest apartament fusese cumpărat de inculpaţii Roşca Costache şi Roşca Caloenescu Gabriela, soţia sa, la data de 25 martie 2008, de la Primăria municipiului Galaţi. Pentru a putea achiziţiona acest imobil, în aceeaşi zi, cei doi inculpaţi au dat o declaraţie notarială în care au afirmat în mod nereal că nu au şi nu au avut niciodată în proprietate o locuinţă, deşi cei doi soţi deţineau împreună două apartamente în municipiul Râmnicu Sărat, judeţul Buzău.

În plus, pentru a ascunde provenienţa sumei de 138.000 lei primită cu titlu de mită, inculpatul Roşca Costache a menţionat în cuprinsul declaraţiei de avere din anul 2009 că a încasat pe apartament suma de 300.000 lei (deci valoarea mitei plus preţul real).

De asemenea, în perioada 2007 - 2010, cei doi inculpaţi au omis să menţioneze în cuprinsul declaraţiilor de avere că deţin împreună în proprietate, în calitate de soţi, cele două apartamente menţionate mai sus.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism de teren aparţinând inculpatului Roşca Costache.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii