Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retinere presedinte Camera de Comert Bucuresti

ro

03 Apr, 2012 23:22 1142 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de următorii inculpaţi:

DIMITRIU SORIN-PETRE, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

MIHUŢ GABRIEL-DAN, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

DUMITRIU GABRIELA, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În perioada iunie 2010 - martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, inculpatul Dimitriu Sorin-Petre, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Mihuţ Gabriel-Dan, director general al CCIB şi Dumitriu Gabriela, consilier al preşedintelui CCIB, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat „contract de sponsorizare" cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani. Până în prezent s-a stabilit că sumele reţinute nejustificat totalizează peste 300.000 lei.

În cazul a trei dintre salariaţii care au solicitat plata integrală a drepturilor băneşti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de muncă, fără a invoca un motiv plauzibil.

Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 2 aprilie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore. La data de 3 aprilie 2012, cei trei inculpaţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii