Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul - Inalta Curte de Casatie si Justitie

ro

03 May, 2012 18:50 1536 Marime text

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

LUCA LIVIU, prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracţiune asimilată celor de corupţie,

MIRON NECULAI, director general la Grup Mir, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de folosire a autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi

- instigare la infracţiunea de folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii,

DUMITRESCU FLORIN, director general adjunct la Grup Mir, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Luca Liviu a acţionat în aşa fel încât, folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăţia este acţionar majoritar) şi TOUR MIRINVEST S.R.L Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate a obţinut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componenţa Grup Mir (inclusiv TOUR MIRINVEST) înregistraseră pierderi considerabile.

Menţionăm că societatea SIND TOUR TRADING SRL este o societate comercială în care CNSLR FRĂŢIA deţine 95% din capitalul social şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.

Contractul de management încheiat cu S.C TOUR MIRINVEST S.R.L obliga această societate la realizarea de investiţii de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum şi la efectuarea de servicii de administrare. Or, reprezentanţii firmei, inculpaţii Dumitrescu Florin şi Miron Neculai au folosit nu banii S.C TOUR MIRINVEST S.R.L, cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai SC SIND TOUR TRADING SRL. Astfel, în perioada mai - august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor şi două de distribuţie de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce aparţine SC SIND TOUR TRADING SRL, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaţilor S.C. TOUR MIRINVEST S.R.L.

Încheierea contractului de management sus menţionat a fost posibila prin aceea că, la data de 18 aprilie 2011, inculpatul Luca Liviu, în calitate de prim-vicepreşedinte al C.N.S.L.R. FRĂŢIA, a emis o decizie, cu încălcarea dispoziţiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societăţii SIND TOUR TRADING cu un nou administrator şi anume societatea TOUR MIRINVEST S.R.L. Timişoara, firmă reprezentată de inculpaţii Miron Neculai şi Dumitrescu Florin. Pentru a crea aparenţa de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acţionarilor, inculpatul Luca Liviu a inserat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date nereale referitoare la procesul verbal al şedinţei, deşi cunoştea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare.

La data de 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii nestatutare, inculpatul Liviu Luca, în calitate de reprezentant al C.N.S.L.R. Frăţia în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăţia este acţionar majoritar) a votat pentru încheierea contractului de management între societăţile SIND TOUR TRADING SRL şi TOUR MIRINVEST S.R.L. pe baza ofertei depuse de inculpatul Miron Neculai. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeaşi zi. Practic, administratorul TOUR MIRINVEST S.R.L. avea obligaţia de a efectua investiţii şi de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice şi de tratament aflate în administrarea societăţii SIND TOUR TRADING SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BUNEA DOMŞA MATEI, inspector silvic în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi

STAN VALER DANIEL, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iulie 2011, inculpatul Bunea Domşa Matei, în calitate de inspector silvic în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca, a pretins şi primit de la inculpatul Stan Valer suma de 1000 lei pentru a nu-i aplica o amendă contravenţională şi pentru a nu confisca materialul lemnos ( 10 m 3) pe care inculpatul Stan Valer Daniel l-a transportat fără a avea documente de provenienţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Alba.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatei CRISTEA FLORENTINA-DIANA, directorul Biroului Regional PHARE CBC Giurgiu, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire de documente false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata Cristea Florentina-Diana, şeful Biroului Regional PHARE Giurgiu, în scopul de a obţine pe nedrept suma de 39.120 euro provenind din fonduri PHARE, a prezentat autorităţilor competente documente false atât pentru finanţarea proiectului „Fermierii români şi bulgari într-o Europă Unită EUROFERMA GIURGIU ROUSSE" cât şi pentru justificarea sumelor cheltuite şi pentru acordarea tranşei finale. Banii astfel obţinuţi au fost încasaţi de Federala Agricultorilor Asociaţi Giurgiu reprezentată de tatăl inculpatei Cristea Florentina-Diana. De asemenea, Cristea Florentina-Diana a făcut şi o declaraţie falsă afirmând, în mod nereal, că nu este într-o stare de incompatibilitate.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă cu suma de 32.862,78 euro. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatei.

Cristea Florentina-Diana mai fost trimisă în judecată în alte două cauze penale pentru infracţiuni similare (detalii în comunicatele nr. 123/VIII/3 din data de 6 martie 2012 şi 221/VIII/3 din data de 5 aprilie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 5 Bucureşti.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii