Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Trimitere în judecată - furt calificat ş.a. - SUPC-PÎCCJ

ro

17 Dec, 2015 12:37 1041 Marime text
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-o cauză preluată la data de 4 mai 2015 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, având ca obiect furturi de bani, ceasuri de valoare şi bijuterii din aur din două casete de valori aflate în incinta unei unităţi bancare  şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
  • ODAINIC ANDREI (cetăţean moldovean), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi două infracţiuni de furt calificat;
  • DRUȚĂ ALEXEI (cetăţean cu dublă cetăţenie româno – moldovenească), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi două infracţiuni de complicitate la furt calificat.
Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, având o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilit de către cel dintâi.
Modul de operare al grupului infracţional era de a identifica unităţi bancare de pe teritoriul României, având drept scop sustragerea din interiorul casetelor de valori bani şi obiecte cu valoare mare, folosindu-se identităţi false şi recurgând la diferite mijloace, cum ar fi trecerea frontierei de stat sau cazarea în unităţi de profil, în mod separat, pentru evitarea stabilirii de către organele de urmărire penală a legăturilor infracţionale dintre aceştia.
La iniţiativa unui membru al grupului, inculpatul Odainic Andrei a fost pus în legătură cu inculpatul Druţă Alexei, care trebuia să-l sprijine în activitatea infracţională, în sensul de a-i asigura transportul şi paza pe timpul cât acesta se afla pe teritoriul României.
Astfel, la data de 05.03.2015, în jurul orei 09:25, inculpatul Odainic Andrei s-a deplasat la o agenţie a unei bănci şi, după ce a prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, a solicitat deschiderea unui cont bancar, ocazie cu care au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice.
Ulterior, în ziua de 06.03.2015, ora 13:00, inculpatul Odainic Andrei s-a prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, a solicitat şi închiriat o caseta de valori, pe care a accesat-o din nou la data  16.03.2015, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă.
După ce inculpatul Odainic Andrei a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a accesat fără drept cutiile de valori ce aparţineau persoanelor vătămate M.V. şi B.A., de unde a sustras toate bunurile de valoare aflate în interiorul acestora.
În jurul orei 16:30, acesta a părăsit incinta băncii având asupra lui o geantă de dimensiuni medii, fiind preluat din imediata apropriere a unităţii bancare de către o persoană care conducea o motocicletă care a fost găsită, la data de 17.03.2015, abandonată pe un teren agricol şi acoperită cu resturi de vegetaţie, fără plăcuţe de înmatriculare.
Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de persoanele vătămate la valoarea de 366.800 lei, şi respectiv 535.000 lei.
Cercetările au fost efectuate în cauză de către poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi al Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul de Investigaţii Criminale.
 Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii