Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Trimitere în judecată - evaziune fiscală ş.a. - SUPC-PÎCCJ

ro

19 Nov, 2015 14:37 1180 Marime text
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:
  • STAN ROBERTINO sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (630 acte materiale) şi spălare a banilor (1.123 acte materiale);
  • STAN MARIANA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (628 acte materiale) şi spălare a banilor (2.201 acte materiale);
  • COSTIN LUMINIŢA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală (630 acte materiale) şi complicitate la spălare a banilor (4.816 acte materiale);
  • OPREA ALEXANDRU-ROBERT sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală (286 acte materiale);
  • CLINCIU ŞTEFAN-FLORIN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală (626 acte materiale) şi spălare a banilor (1.296 acte materiale);
  • CLINCIU CORNELIA-RALUCA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor (1.194 acte materiale);
  • CLINCIU GHEORGHE sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor (799 acte materiale);
  • USTUROI PAVEL-MARIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor (123 acte materiale);
  • ANGHEL GHEORGHE-AURELIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor (293 acte materiale);
  • ISAC ALINA MARIANA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor (33 acte materiale);
  • S.C. CROSS PHARM S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (556 acte materiale) şi spălare a banilor (1.123 acte materiale);
  • S.C. FARMACIA VITAPLUS CERNICA S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală (72 acte materiale);
  • S.C. BENEDICT PHARMA S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală (2 acte materiale).
La data de 5 mai 2014, A.N.A.F. a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu faptul că au fost identificate mai multe persoane juridice române ca beneficiare ale unor operaţiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operaţiuni derulate în domeniul achiziţiei şi comercializării de medicamente.

Astfel, din verificările efectuate de către organul fiscal a rezultat că societăţile respective au declarat intrări intracomunitare şi au efectuat unele dintre achiziţiile de medicamente de la intern prin două circuite comerciale care înglobează operaţiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA şi introducerii în circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu există documente legale de provenienţă.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

Inculpaţii Stan Mariana şi Stan Robertino, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale S.C. CROSS PHARM S.R.L., S.C. FARMACIA VITAPLUS CERNICA S.R.L. şi S.C. BENEDICT PHARM S.R.L., au creat cu complicitatea inculpaţilor Costin Luminiţa, Oprea Alexandru - Robert şi Clinciu Ştefan Florin, două mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat, după cum urmează:

- Primul mecanism infracţional se derula prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli cu prestări servicii, efectuându-se operaţiuni de deducere a TVA-ului în baza unor facturi emise de către anumite societăţi comerciale, deşi între acestea şi societăţile administrate de inculpaţi nu au existat operaţiuni reale, diminuându-se profitul impozabil şi al TVA-lui de plată.

Astfel, inculpata Costin Luminiţa, în calitate de contabil al S.C. CROSS PHARM S.R.L., S.C. FARMACIA VITAPLUS CERNICA S.R.L. şi S.C. BENEDICT PHARM S.R.L., a oferit ajutor material în activitatea infracţională prin efectuarea tuturor operaţiunilor care ţineau de evidenţa financiar-contabilă, respectiv depunerea corelată a declaraţiilor fiscale obligatorii, reglarea situaţiei financiar-contabile a societăţilor, înregistrarea operaţiunilor fictive ale societăţilor, transmiterea documentelor contabile şi financiare către reprezentanţii societăţilor şi întocmirea înregistrărilor contabile fără a verifica realitatea operaţiunilor, inclusiv în perioada controlului efectuat de către reprezentanţii A.N.A.F., în care a dirijat încercarea de a denatura înregistrările contabile ale celor trei societăţi, prin acordarea de sprijin de specialitate şi întocmirea de diverse situaţii contabile spre a fi prezentate organelor de control.

Inculpatul Oprea Alexandru - Robert, în calitate de administrator în fapt al unei societăţi comerciale, a consimţit la încheierea, în mod fictiv, de contracte de prestări servicii cu cele trei societăţi, în baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nereale, care aveau ca obiect servicii de marketing în domeniul medicamentelor, toate fiind emise în numele societăţii de o persoană inexistentă, iar activităţile nu puteau fi prestate de către această societate comercială,  având în vedere că aceasta nu deţinea logistica necesară efectuării acestora.

Inculpatul Clinciu Ştefan Florin a procurat în mod ilegal şi furnizat inculpatului Stan Robertino o ştampilă cu amprenta S.C. L.F.C. S.R.L., precum şi tipizate de facturi fiscale şi chitanţe cu datele S.C. F.P. S.R.L., în format electronic.

- Cel de-al doilea mecanism infracţional consta în disimularea adevăratei naturi a dispoziţiei, a circulaţiei şi a proprietăţii sumelor de bani, cunoscându-se că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, realizându-se în mod empiric prin întocmirea de contracte de împrumut între S.C. CROSS PHARM S.R.L. şi mai multe persoane fizice (inculpaţii) Stan Mariana, Clinciu Ştefan Florin, Clinciu Gheorghe, Clinciu Cornelia Raluca, Usturoi-Pavel Marian, Anghel Gheorghe Aurelian şi Isac Alina Mariana, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci îşi desfăşura activitatea în domeniul comerţului cu medicamente.
Prin încheierea contractelor de împrumut anterior menţionate (însumând în total 16.660.065 lei) au fost încălcate dispoziţiile legale imperative prevăzute de art. 1 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, potrivit cărora persoanele fizice şi juridice care constituie societăţi comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comerţ, astfel că acestea nu aveau aptitudinea de a acorda împrumuturi fără dobândă, deoarece acest tip de operaţiune nu poate fi calificată ca un act de comerţ.

Cu privire la realitatea acestor contracte de împrumut, demn de remarcat este faptul că acestea nu îndeplinesc condiţiile minime necesare întocmirii unor asemenea contracte, din punct de vedere al prevederilor privind termenii şi condiţiile, toate sunt încheiate fără dobândă şi au un aspect letric, aspecte ce conduc la concluzia că au fost întocmite doar pentru a disimula transferul sumelor de bani şi crearea unei aparenţe de legalitate în cazul efectuării de verificări de organe de control financiar-fiscale.

Prejudiciul estimat a fi produs bugetului de stat se cifrează la suma de 17.745.544 lei, sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal.

De asemenea, în cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurător şi poprirea asupra conturilor bancare deţinute de inculpaţi, precum şi asupra imobilelor deţinute de aceştia. Totodată, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de bani ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii